Mojo de cebolla y limón: Løkdipp fra Colombia og Panama

Kategorier: Snacks | 0

2015.11.02_Mojo_de_cebolla_VM 029

Denne smaksrike dippen er en av enkleste oppskriftene her på Verdensmat. Enkel i betydning enkle innkjøp, enkel tilberedning og enkel smak. Men det er dem som sier at det enkleste ofte er det beste, og i tilfellet løkdippen fra Colombia og Panama har de ikke så urett!

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Jeg kom først over denne mojoen på en kolombiansk restaurant, som én av flere. Løkdippen stakk seg ut ved sin enkelhet, og ved å passe så veldig godt til det meste som ble servert.

Sitron og løk. Det er mer eller mindre ingrediensene i basisversjonen av denne dippen. Så rundes den litt av med olivenolje, mens den igjen kan tilspisses med litt hvitløk. Sistnevnte er ikke obligatorisk.

Oppskriften er så enkel, og går så klart frem av det man får i dippskålen, at den var det ikke nødvendig å spørre om. Derimot spurte jeg betjeningen på restauranten, samt kolombianske venner, om bakgrunnen til denne dippen. Og det viser seg at løkdipp ikke er blant de vanligste man får servert på lokale middagsbord.

Denne oppskriften, og tusenvis av varianter over samme tema, er først og fremst kjent som “mojo para yuca”, det vil si saus til stekt kassava. Yuca con mojo er en populær smårett i Panama, men også i den karibiske delen av Colombia.

2015.10.28.Madrid_colombiano_009
En mojito de cebolla (den hvite), som én av fire salsaer servert på kolombiansk restaurant i Madrid. Salsaene var bilag til vanlige middagsretter, og brukes til å piffe opp maten.

Men jeg fikk altså servert denne løkdippen som én av flere mojos ved siden av fritert kokebanan (patacones) og middagsretter på kolombiansk restaurant. Og til det fungerte den utmerket! De hadde til og med et kreativt navn til sausen: Mojito de cebolla, altså en “løkmojito”, noe jeg aldri har sett referanse til andre steder. Men jeg kan like navnet!

Jeg har også endt opp med samme bruksområde til denne dippen. Det vil si, jeg lager den som en av flere dipper når det kommer snacks som patacones, tacochips eller potetgull på bordet.

I dette tilfellet er løk- og sitrondippen den minst spektakulære i et større utvalg. Og nettopp det er meningen, for den pleier å få god omsetning. Kanskje nettopp fordi den er enkel på smak og en grei avveksling til dippene som smaker sterkt av chili, koriander eller en tropisk frukt. Den er rett og slett “normal”, og det kommer godt med i en slik setting!

Skal du forberede noen dipper til et selskap? Da kan jeg kanskje komme med et par anbefalinger til en kolombiansk og ecuadoriansk meny – Colombia er tross alt salsaens hjemland, og i Ecuador lages noen av de mest heftige salsaene:

Jeg ville i alle fall hatt med den sterke standardsalsaen med en del chili (men ikke så sterk), som heter ají picante. Den hører alltid med. Så ville jeg tatt med en lun, mild og tomatbasert kolombiansk klassiker med navn hogao. Som det spektakulære, ville jeg laget en ají (betyr sterk saus) av enten pasjonsfrukt (den deiligste) eller frukten tamarillo (den mest spektakulære). Og som en “normal” avveksling ville jeg tatt med denne løkdippen (og markedsført den under navnet mojito de cebolla).

Råvarer og variasjoner
En mojo de cebolla y limón trenger ingen vanskelige ingredienser, og den er heller ikke noe jobb å lage. Det er snakk om å presse en sitron, kjøre de andre ingrediensene i kjøkkenmaskinen eller blenderen og til sist smake til. Enkelt som bare det!

Det finnes selvsagt noen variasjoner av denne dippen. Den viktigste er om vi vil smakssette den med litt fersk koriander (mynte går også), eller om vi lar den stå på egne bein.

Lager du kun denne dippen, vil litt koriander gjøre det mer spennende. Har du et utvalg av dipper, vil typisk nok noen av dem allerede ha koriander (den vanligste krydderurten i regionen, som hører med i om lag halvparten av oppskriftene). Da ville jeg latt denne løk- og sitrondippen forbli fri for grønt. Noe hvitt og “rent” gjør seg også godt på bordet, ved siden av andre fargesprakende salsaer.

 

 

2015.11.02_Mojo_de_cebolla_VM 002

 

 

Oppskrift

Ingredienser

1 løk
1 liten sitron
75 ml olivenolje
0-2 hvitløkbåter
½ ts salt
EVT. noe blader fersk koriander [sløyf dersom du har andre korianderdipper] EVT. litt pepper

 

 

2015.11.02_Mojo_de_cebolla_VM 005

Skrell og grovkutt løken. Skrell og grovkutt hvitløken. Press saften ut av sitronen. Ha de andre ingrediensene klare og oppmålte.

 

2015.11.02_Mojo_de_cebolla_VM 008

Ha hvitløk og løk i kjøkkenmaskinen/blenderen, og kjør i et par sekunder.

 

2015.11.02_Mojo_de_cebolla_VM 014

Ha sitron, olivenolje og salt i kjøkkenmaskinen. Kjør videre til du får jevne småbiter, men slutt før det hele blir en grøt.

 

2015.11.02_Mojo_de_cebolla_VM 016

Smak til med salt og eventuell pepper. Vurder også å røre oppi noen hakkede korianderblader (ikke overdriv!).

 

2015.11.02_Mojo_de_cebolla_VM 018

La stå og trekke i kjøleskap i minst én time.

 

2015.11.02_Mojo_de_cebolla_VM 023

Server sammen med middagsretter, eller som dipp til patacones, tortillachips, potetgull eller annen snacks.

 

2015.11.02_4_mojos_VM_007

Sausen passer også godt sammen med andre kolombianske mojos, som ají picante, chimichurri og hogao.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.