Hei! “Verdensmat” er det motsatte av “internasjonal mat”. Akkurat som “world music” er det motsatte av “international music”. Verdensmat er autentiske, lokale, “etniske” spesialiteter fra hele verden som du enten elsker eller hater. Internasjonal mat er en enhetsgrøt som vi alle kan synes er grei, men egentlig stiller oss likegyldig til.

Rainer_Pablo_Beograd_sm
Rainer Chr Hennig (v) og Pablo Gracia Sáez (h) står bak Verdensmat.no

Det er journalistene Pablo Gracia og Rainer Hennig som står bak Verdensmat.no. Det vil si, en spansknorsk og en tysknorsk matelskende og reiseglad skribent.

Privat og i forbindelse med jobb har vi reist en del, og truffet en mengde mennesker, både i Norge og utenlands, som har delt sin matglede med oss. Det hele begynte med at vi begge har savnet deilige retter vi kjenner fra familiene våre i Spania og Tyskland. Og så har det ballet på seg, med samlingen av store matopplevelser fra Algerie til Venezuela – alltid med et øye for hvordan vi kan gjenskape dette hjemme, på eget kjøkken.

Vi har begge lagt merke til at norske gjester med årene har satt mer og mer pris på de autentiske rettene og matopplevelsene vi har prøvd å gjenskape for dem. Og oftere og oftere blir vi bedt om oppskrifter.

Ja, det ligger rett og slett i tiden! Med globalisering og enhetspress verden over, reiser du halve verden rundt, og finner H&M, McDonald’s og “italienske” pastaretter i enhver krok. Det som er fremskritt for befolkningen i Lima og Sarajevo, etterlater et savn etter det sanne, ekte og autentiske for oss som har vokst opp med nettopp H&M og McDonald’s.

Søken etter autentisitet er derfor en naturlig konsekvens for flere og flere av oss. Og det er denne søkenen vi, underbevisst, ga oss ut på for mange år siden, og som vi nå har intensivert og systematisert med Verdensmat.no. Til din glede, håper vi!

Vår bakgrunn er som journalister. Vi står bak det engelsk- og spanskspråklige Afrika-nyhetsmediet afrol News, samt den kortlevde norske nettavisen Kureren.no. Disse mediene, som hadde sin suksess, endte dessverre med overarbeid og helsekollaps. Og derfor bestemte vi oss for å systematisere mathobbyen og kombinere den med erfaringene som journalister.

Resultatet er Verdensmat. Her finner du våre gamle og nye erfaringer innen autentiske, lokale matretter. Nye erfaringer samler vi systematisk, med godt forberedte matreiser til diverse land, der vi intervjuer etablerte kokker samt erfarne husmødre eller -fedre, og legger vekt på research og kulturforståelse for å få en ekte forståelse for lokale mattradisjoner. Og så vi lager mat sammen med andre matinteresserte innvandrere her i Norge (er du i gruppen, ta gjerne kontakt).

Alle rettene som presenteres på Verdensmat.no er blitt gjenskapt på eget kjøkken her i Norge, med råvarer kjøpt lokalt. Vi presenterer altså kun retter som er mulige å gjenskape her til lands. Og vi kvalitetssjekker alle oppskriftene vi samler. Det er derfor mang en oppskrift som har gått i søpla fremfor å bli presentert her!

Med andre ord, alle oppskriftene som publiseres er våre personlige anbefalinger. Mange er riktignok smaksutfordringer vi nordmenn ikke er vant til. Men slik er det med verdensmat. Det er lov å elske eller hate! Så lenge du ikke stiller deg likegyldig, har vi oppnådd noe!

 

 

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.