Sjaksjoka: Posjerte egg i tomatsaus på tunisisk vis

Kategorier: Vegetar | 0

2016.03.09_Sjaksjoka_VM_037

Sjaksjoka er en superenkel og smaksrik rett med tunisisk opphav. Men ideen er så genial at den har spredd seg i hele Nord-Afrika, og at den er blitt en av de mest populære frokost- og lunsjrettene i Israel.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Posjerte egg i tomatsaus, med eller uten masse chili: Ideen høres nesten for ordinær ut til å kunne ha noe for seg. Men det er den slett ikke!

I anvendelighet og kvalitet vil jeg sammenligne sjaksjoka med nystekte, saftige, godt krydrede ostesmørbrød. Det er en rask varmmat som behager på alle måter. Ingen spektakulær delikatesse, men en god og klassisk kombinasjon av “de riktige” smakene.

Og dette er en rett som passer til alle døgnets tider, i både stor og liten størrelse. Det er en ypperlig frokost, brunsj eller lunsj, og det fungerer utmerket som mellommåltid eller nattmat. Og i en større porsjon, kanskje med noe ikke helt halal eller koscher kjøtt (dvs. bacon) ved siden av, duger sjaksjoka også som deilig middagsmat når det skal gå raskt.

Jeg er ikke noe frokostmenneske (kaffe med melk holder lenge, helt til middag!), men tyr oftere til noe varm nattmat. Det er helst i slike situasjoner jeg lager en rask sjaksjoka. Og som sagt, går det ikke alltid helt halal eller koscher for seg da.

Men i Tunisia er sjaksjoka først og fremst en frokost, selv om det er vanlig å krydre denne retten ganske så grundig. Ved siden av serveres det hvitt brød (pitalignende eller baguette), og gjerne en varm pølse av typen merguez, lagd av storfe- eller lammekjøtt.

isr_sjaksjoka_rest
Også i Israel er sjaksjoka blitt kjempepopulær restaurantmat. Her, en lunsjservering med sjaksjoka fra en restaurant i Israel, landet med det desidert mest varierte kjøkkenet i Midtøsten. Foto: Gilabrand/Wikimedia.

Selv om de fleste anser sjaksjoka som en rett fra Tunisia, er det tunisiske opphavet likevel noe omstridt. I Tyrkia finnes en svært lignende rett, menemen, der paprika er mer vektlagt enn i vår tunisiske oppskrift.

Og lignende retter lages også i matstormakten Jemen. Tyrkia, Jemen og Tunisia var alle deler av Det osmanske riket i sin tid, og i sær på den tiden tomaten og paprikaen spredte seg i Midtøsten og Nord-Afrika. Så en gjensidig påvirkning er ikke usannsynlig.

Tyngdepunktet for sjaksjoka er likevel Tunisia og til en viss grad nabolandet Libya. Herfra synes retten å ha spredd seg til hele Nord-Afrika. Og til Israel – det vil si, særlig den jødiske befolkningen i Israel.

Og hvorfor er denne nordafrikanske retten så berømt og populær i Israel? Til det må vi fjerne oss fra fordommen om at de fleste jødene i Israel har europeisk opphav. Bare kikk på det israelske kjøkkenet, og du vil se et ekstremt spenn, fra polske til jemenittiske retter. Og fra russiske til etiopiske, amerikanske og nordafrikanske.

Nordafrikanske jøder er faktisk blant de viktigste statsbyggende befolkningsgruppene i Israel. I Nord-Afrika levde jødene svært lenge i fred for politisk og religiøs forfølgelse. Og først i og med sjansen til å være med å bygge en ny, jødisk stat, forlot de fleste jødene Nord-Afrika på 1950-tallet.

Med seg tok de kulturen fra Nord-Afrika, særlig matkulturen. Svært mye av den maten som “smaker Midtøsten” i Israel er nettopp de rettene de nordafrikanske jødene tok med seg, eller den er av palestinsk opphav.

Selv ble jeg kjent med sjaksjoka i Tunisia, et deilig land jeg har besøkt flere ganger. Tunisia har også et herlig kjøkken, selv om dette ikke er like kjent som det marokkanske. Tunisiske konditorer, for eksempel, er uovertrufne, og dem skal vi komme tilbake til!

Men nå skal vi konsentrere oss om å lage sjaksjoka. Dette er en oppskrift jeg tror de fleste vil kunne ha mye glede av. Og spott billig er denne matretten også!

Variasjoner
En sjaksjoka er litt som en omelett: Du kan egentlig ha i det meste. Og ikke minst, du kan benytte anledningen til å bli kvitt noen rester fra kjøleskapet som en halv boks bønner eller gårsdagens kokte poteter.

Det finnes et utall varianter av sjaksjoka, og de fleste av dem blir til på sparket (metode: Speid etter potensielle ingredienser i kjøleskapet). Til basen av tomatsaus kan det meste av valgfri krydder og urter brukes. Og vi kan ha forskjellige innlegg av grønnsaker og kjøtt.

Det som skal være med er olivenolje, tomater, tomatpuré og egg. Typisk nok krydres det med spisskummen og chili i en eller annen form (pulver, flak eller ferske). (Mye) chili er vanligere i Israel enn i Tunisia. Det er vanlig å ha i litt løk og/eller hvitløk. Og det er ganske vanlig å bruke små eller store mengder paprika (pulver og/eller fersk).

Alt annet er uvanlige eller situasjonsbestemt innlegg eller toppinger. Sopp, poteter, bønner, squash. Alt dette er mulige og passende innlegg. I tillegg til pølser eller kjøtt. Bladpersille, basilikum, fetaost, pinjekjerner eller reker er mulige toppinger, sammen med litt ekstra god olivenolje. Men ikke noe av dette er altså nødvendig.

Det eneste litt viktige spørsmålet å ta stilling til er ferske eller bokstomater. Med bokstomatene sparer du minst 5 minutter, så dette er vel det mest realistiske alternativet til en frokost. Men første gang du smaker sjaksjoka anbefaler jeg deg ferske tomater. Det er rett og slett bedre og øker sjansen for å få deg hektet på denne retten!

Ved siden av en sjaksjoka er det obligatorisk med en eller annen type hvitt brød, helst et med god oppsugningsevne. Det er nemlig meningen å rive brødet og slurpe i seg tomatsausen med dette.

Andre muligheter ved siden av er utømmelige. Sjaksjoka kan serveres som en av mange mese, altså småretter eller “tapas” fra Midtøsten. Hummus eller baba ganusj godt ved siden av. Eller en taboulé (couscoussalat). Eller en stekt pølse … eller bacon …

 

 

2016.03.09_Sjaksjoka_VM_003

 

 

Oppskrift

Ingredienser, 2 porsjoner

4-5 ss olivenolje
1 liten løk
1-5 hvitløkbåter
1-2 ferske chilier ELLER 1 ts chilipulver
1 rød paprika
5-6 solmodne tomater ELLER 1 boks tomater + 100-200 ml vann
2 ss tomatpuré
1-2 ts spisskummen ELLER harissa (krydderblanding)
1 ts paprikapulver
EVT. ½ ts karve
EVT. ½ ts sukker
1 ts salt
5-6 egg

Pitabrød ELLER baguette
EVT. 1 neve bladpersille ELLER andre urter (timian, oregano, sprø salat, e.l.)
EVT. 3-4 ss extra virgen olivenolje
EVT. 50-100 g feta eller fetalignende ost

 

 

2016.03.09_Sjaksjoka_VM_004

Hakk løken (ikke for smått). Hvitløken hakkes eller skjæres i skiver. Eventuell chili finhakkes. Paprikaen hakkes ganske fin. Tomatene kuttes i terninger.

 

2016.03.09_Sjaksjoka_VM_006

Varm oljen i en (eller flere) stekepanne(r)*. Stek løken og hvitløken på middels varme i 5 minutter.

* Sjaksjoka serveres normalt i stekepannen den ble lagd i. Så dersom hver enkelt skal få sin serveringspanne, må de stekes for seg (eventuelt deles opp i porsjonspanner før eggene has i).

 

2016.03.09_Sjaksjoka_VM_010

Ha i paprika og chili, og la dette surre i ytterligere 5 minutter. (Eventuelt chilipulver has i senere, sammen med annet krydder).

 

2016.03.09_Sjaksjoka_VM_014

Rør så inn tomatpuré og tomatene. Dersom det er ferske tomater, må disse steke på middels varme i rundt 10 minutter, eller til de mer eller mindre er oppløst. Bokstomater trenger kun 5 minutter (ha i litt vann etter hvert som behovet melder seg).

NB: Husk å forberede eventuelle pitabrød eller baguetter.

 

2016.03.09_Sjaksjoka_VM_017

Når tomatene er klare og alt er godt flytende, rører vi inn de tørre krydderene: Spisskummen, paprikapulver, salt, samt eventuell karve og sukker. Vurder om du nå trenger en skvett vann.

 

2016.03.09_Sjaksjoka_VM_020

Så skal eggene slås forsiktig inn i den småkokende tomatsausen (skift eventuelt til mindre serveringspanner først). Prøv å holde eggene separert og å ikke ødelegge plommen. Strø også litt ekstra salt over hvert egg.

La det hele småkoke i 5-10 minutter til, gjerne med lokk, til eggene er bortimot gjennomstivnet. Eller ta av varmen før, mens de fortsatt er bløte.

 

2016.03.09_Sjaksjoka_VM_023

Ta av varmen og ha over eventuell topping, for eksempel hakket bladpersille og fetaost. Server i pannen, sammen med lyst brød (pita, baguette). Brødet brytes og dyppes i egg og saus.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.