Libaneserne er anerkjent som Midtøstens fremste kokker. Og ingen rett er mer typisk i Libanon en denne enkle og smakfulle salaten: Taboulé er en klassiker alle kan lage og de fleste vil elske. Selv råvarene er forholdsvis enkle å oppdrive i det meste av Norge.
Oppskrift skrevet av Pablo og Rainer |
En taboulé er så å si en obligatorisk rett når det serveres mezzé, som er en slags libanesisk tapasanretning (en bordsetting med småretter). Dette er både en salat og en frittstående rett. Om sommeren er den et kaldt forfriskende mellommåltid, og ellers i året er den en følgesvenn til annen mat eller forrett.
Det er store variasjoner i hvordan en “korrekt” og autentisk taboulé kan lages. Med unntak av couscousen er alle ingrediensene i oppskriften nedenfor obligatoriske – det er kun variasjon i hvor mye av hver som skal brukes. I vår oppskrift er couscousen hovedingrediens, mens det hos mange er persillen som er den dominante ingrediensen.
Så strides det om couscous versus bulgur. Begge lages av durumhvete og ligner hverandre i smak. Bulgur kalles gjerne “tyrkernes ris”, men også svært utbredt i hele Midtøsten. Couscous er mer utbredt blant araberne, og er en “finere”, mer bearbeidet, men mindre næringsrik variant av samme korn.
Libanon ligger i innflytelsesområdet til både arabisk og tyrkisk kultur, og her er både couscous og bulgur i bruk. Puristene hevder at det er brun, fin bulgur som skal brukes i taboulé. Flest libanesere bruker vanlig “hvit” bulgur, men couscous begynner også å bli utbredt i tabouléoppskrifter, særlig i libanesiske restauranter ellers i verden.
Vi har valgt å presentere varianten med couscous for å avgrense mot den lignende tyrkiske bulgursalaten “Kisir”, som vi kommer tilbake til. Couscous er dessuten mer tilgjengelig over hele landet enn bulgur.
Men du kan selvsagt bruke bulgur og ellers følge denne oppskriften! Har du grei tilgang på bladpersille, kan du med fordel ha oppi store mengder! Det vanligste i Libanon er nettopp å bruke massevis av persille.
Selv foretrekker vi å bruke mer mynte enn persille (slik vi har gjort i denne fotoserien), særlig når vi lager den som en frittstående sommersalat. Med mye mynte og mye sitronsaft blir den friskest! Vi bruker saften av 1 sitron. Andre oppskrifter fra Libanon bruker alt fra ½ til 2 sitroner. Prøv deg frem og finn din tabouléoppskrift!
Litt om råvarene
De fleste råvarene, selv couscousen, er rimelige og lett tilgjengelige i ethvert supermarked landet over. Unntaket er kanskje urtene, som krever litt ekstra oppmerksomhet.
Bladpersille er ikke som kruspersille. Bladpersille har mer “persillesmak” og vesentlig mindre bitterhet enn kruspersillen, og kan dermed nærmest brukes som salatblader. Får du kun tak i kruspersille, ikke ha i for mye da det fort kan bli for bittert!
Mynte er ikke lik mynte. Det finnes hundrevis av sorter, og alle smaker litt ulikt. Du kan bruke den mynten du får kjøpt i potte på norske supermarkeder, men det er ikke den beste, og du vil kunne trenge 2-3 potter for å få nok til én taboulé.
Det beste er den mynten som selges buntvis i mange innvandrerbutikker (den nordafrikanerne bruker i teen). Den er forholdsvis hard i bladverket og smaksintensiv. Med denne mynten vil du ikke kunne bruke de harde stilkene (med potteplantene vil du trolig kunne bruke dem).
Oppskrift
Ingredienser
250 g couscous
240 ml vann
½ slangeagurk
3-4 tomater
1 sitron (saften av)
1 bunt mynte
1-2 bunter bladpersille
1½ ts salt
1 ts pepper
7-8 ss olje (extra virgen)
Kok opp vannet (vær nøyaktig på målene for vann og couscous), gjerne med alt saltet. Ha couscousen i en skål og hell over det kokende vannet.
La couscousen trekke i rundt 5 minutter. Rør jevnlig med en gaffel, slik at den ikke klumper. Den skal være kornete.
Kutt samtidig tomater og slangeagurk i veldig små biter. Bruker du kjøkkenmaskin, pass på at det ikke blir en mølje/suppe.
Finhakk også mynten og persillen. Press sitronen.
Ha couscousen i en serveringsbolle. Rør oljen inn couscousen (som ikke skal være varm lenger).
Rør også inn de finhakkede urtene.
Ha finhakkede tomater og agurker i couscousen, og rør godt sammen.
Smak til med sitronsaften, pepper og eventuelt ekstra salt. Rør godt sammen.
Tabouléen er nå ferdig. Den blir imidlertid enda mer smaksintensiv dersom den får stå natten over i kjøleskapet.
Server tabouléen kald. Bismillah!