Lassi med safran: Rajaens sommerdrøm

Kategorier: Desserter, Snacks | 0

2015.06.21_Safranlassi_VM_084
Safranlassi er kongen blant de indiske sommerdrikkene “lassi”, eller bedre sagt, rajaen blant lassiene. Skjønt “sommerdrikk” er ikke en dekkende betegnelse for denne flytende delikatessen. Safranlassi kan også serveres som mellommåltid, forrett eller til og med dessert, og det hele året!

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

I oppskriften til mangolassien – den mest kjente lassien internasjonalt – lovte jeg å komme tilbake til det jeg synes er den beste av alle lassier jeg har smakt, safranlassi. Dette er også den “mest indiske” av lassiene, sånn rent smaksmessig, selv om safran selvsagt ikke er hverdagskost, ei heller blant indere.

For meg som spanjol var min første safranlassi et undrende møte. Jeg kjente alle smakene svært godt fra mors kjøkken. Vi i Sør-Spania bruker også spisskummen og safran ved alle anledninger det er mulig. Men slik, kombinert med jogurt og sukker, hadde jeg aldri fått rammet inn disse smakene.

Og det fungerte kjempegodt! Ja, dette er en fantastisk måte å nyte disse gode krydderene på, der de faktisk står i forgrunnen og ikke er en bortgjemt ingrediens som drukner i mengden.

Jeg lærte som sagt (se mangolassi) å lage lassier i Madrid, som virksomme botemidler på sommervarmen. Da er det særlig fruktlassiene jeg lager meg (eller til gjestene). Safranlassien er derimot mer et helårsbotemiddel – mot det meste. I oppskriften nedenfor har den isbiter (jf. sommervarme), men disse er ikke nødvendige (ha i så fall i litt mer vann/melk). Safranlassi kan godt nytes smålunken også!

Jeg har disket opp med safranlassi i de forskjelligste situasjoner. Den kunne for så vidt fungert til frokost. Jeg har brukt den mer som et lite mellommåltid, eller en snack, særlig når jeg har gjester. Og så har jeg observert at den fungerer ypperlig som en spennende forrett (og da trenger hovedretten ikke å være indisk) i alle sammenhenger, eller som dessert, i sær for dem som ikke er så glad i søtt.

Lassier har sin opprinnelse i India, særlig Nord-India. Også der fungerer de som forfriskende sommerdrikk og som mellommåltid. Lassier er typisk lett gatemat i store deler av India, Pakistan og Bangladesh.

Safranlassi, eller “kesar lassi”, som den kalles i India, er selvsagt den mest snobbete varianten (og ikke overraskende dyrest og best). Den skal ha sin opprinnelse i Punjab og Rajastan i Nord-India, men serveres i dag over det meste av India.

Oppskriften nedenfor ble gitt meg av en inder med opphav Punjab, som nå bor i Madrid (Spania). Den har gitt meg mye glede, og jeg har opp gjennom årene delt den med mange. Håper du blir like fornøyd som meg med denne oppdagelsen!

 

2015.06.21_Safranlassi_VM_005
Oppskrift

Ingredienser

10-15 tråder safran
40-80 ml melk (se an)
250 ml jogurt (naturell)
2-3 ss sukker
¾ ts kardemomme (pulver)
¼ – ½ ts spisskummen
3-4 isbiter

Garnityr:
1-2 ts mandler (flak eller hakket)
1-2 ts pistasj (flak eller hakket)
Evt. noen chilitråder, ferske roseblader, noen tråder safran

 

 

2015.06.21_Safranlassi_VM_012Varm en liten stekepanne til middels varme, og rist safranen i 10-20 sekunder (safranen må ikke svi, da kan den kastes!). Ta av varmen.

 

2015.06.21_Safranlassi_VM_020

Ha i noe av melken og rør ut/legg press på safranen.

 

2015.06.21_Safranlassi_VM_027

La trekke i 10 minutter, eller så lenge det fortsatt kommer en del gul farge ut av safranen.

 

2015.06.21_Safranlassi_VM_032

Ha alle ingrediensene, unntatt garnityret, i en mikser/blender. Ikke hell i all melken – se an hvor tynn eller tykk du ønsker lassien.

 

 

2015.06.21_Safranlassi_VM_038

Kjør mikseren til isbitene er skikkelig knust, og det dannes noe skum. Ikke kjør for lenge, da kan du få smør! Smak til med krydder og sukker, og se an om du ønsker mer melk.

 

2015.06.21_Safranlassi_VM_065

Hell i glass eller krus (leirkrus hadde vært ekstra autentisk), og pynt med pistasj, mandler, safrantråder, roseblader eller lignende.

 

2015.06.21_Safranlassi_VM_043

Server straks. Nyt gjerne utendørs!

 

 

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.