Lassi med mango: Indisk sommerdrikk

Kategorier: Desserter, Snacks, Vegetar | 0

2015.06.19_Mangolassi_VM_063

Indere kan frukt, og de kan krydre frukt! Og så jogurt, selvsagt. Og der har du i grunn oppskriften på en søt lassi, en iskald – krydret jogurtdrikk som begynner å bli populær verden over. Men den kommer fra Nord-India.

Av alle steder, smakte jeg først en lassi i sommervarme Madrid, på en indisk restaurant. Og denne iskalde jogurtdrikken gjorde samme nytte i heten i Spania som i heten i India: Den forfrisket og smakte rålekkert!Allerede der og da ble jeg innlemmet i grunnprinsippene bak en lassi. Det er krydret jogurt, som tynnes ut med litt melk eller vann, og i regelen har en annen dominerende ingrediens, som mynte, safran, smør (!) eller rett og slett frukt.De typiske lassiene i India er egentlig ikke søte. Ja, de er ofte salte. Da er som regel krydder som spisskummen, kardemomme eller gurkemeie hovedingrediensene. Dette er smakssterke, nydelige forretter eller snacks, som hensetter deg til India allerede når du lukter på dem!Den type lassi som har blitt mest populær utenfor Indias grenser er imidlertid den søte mangolassien. Ikke hvilken som helst frukt (selv om det går), men mango. I store deler av India, og ellers i tropene, oversvømmes nemlig markedet av mango i deler av året. Såpass at man knapt vet hva man skal gjøre med all denne fantastiske frukten (som for øvrig er mer intens i smaken i India enn på Rema).Mangolassi er en av de mest populære løsningene på dette “problemet”. Og denne nydelige kombinasjonen av frukt, jogurt og litt krydder er en såpass god idé at den begynner å slå rot i USA og flere europeiske land.Ikke bare på indiske restauranter: Lassi er så enkel og rask å lage, at det ikke er mulig å hemmeligholde oppskriften. Og etter at jeg lærte å lage mangolassi i Madrid, har jeg formidlet oppskriften videre til mange begeistrede spanjoler og nordmenn. Dette er noe alle vil, og kan, lære!Mangolassi passer som et mellommåltid, en oppfriskende drikk, en kjøledrikk i sommervarmen, eller til og med som forrett eller dessert.
OppskriftIngredienser (for 2-3 lassier)2015.06.19_Mangolassi_VM_003250 ml jogurt (naturell)
1 stor mango (myk og søt)
2-3 ss sukker
¼-½ ts kardemomme (pulver)
3-4 isbiter
20-80 ml melkGarnityr:
1-2 ts mandler eller pistasj (flak eller hakket)
Evt. noen blader mynte (kjempegodt)
2015.06.19_Mangolassi_VM_015“Fileter” den ferske mangoen: Med tanke på at den store steinen er cirka én finger tykk, holdes mangoen på høykant, og det kuttes skiver på hver side av steinen. Først når steinen er fjernet, skrelles mangoen. (PS: Du kan også bruke frossen mango).
2015.06.19_Mangolassi_VM_018Du skal ha omtrent dobbelt så mye mango som jogurt.
2015.06.19_Mangolassi_VM_025Ha alle ingrediensene – unntatt melken og garnityret – i en mikser/blender. Bruk kardemomme, men bruk lite dersom du vil ha noe som smaker som en blanding mellom jogurt og juice, og mye dersom du i tillegg vil ha “en smak av India”.
2015.06.19_Mangolassi_VM_029Kjør til isbitene er skikkelig knust, og det dannes noe skum. Ikke kjør for lenge, da kan du ende opp med smør!
2015.06.19_Mangolassi_VM_035Se an melken i forhold til tykkelsen på jogurten. Med vanlig norsk jogurt, som er såpass flytende, er det kun litt melk som er nødvendig. Vil du ha lassien tynnere, har du i mer melk (eller vann). Miks i så fall videre i noen sekunder. NB: Smak også til med sukker, da noen mangoer er mindre søte enn andre!
2015.06.19_Mangolassi_VM_049Hell i glass og pynt med pistasj og/eller mandler, gjerne ristede. Eller bruk mynte. Server straks.Andre gode og autentiske søte lassier inkluderer jordbær eller mynte. Bytt ut mangoen med den andre frukten, og følg ellers oppskriften ovenfor. Se også vår deilige oppskrift på safranlassi!

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.