Alfajores andaluces: Hjemmelagd mandel- og honningkonfekt

Kategorier: Desserter | 0

2015.06.02_Alfajores_VM_193

Hjemmelagd snop fra Andalucía, Sør-Spania, mitt barndomshjem. Mormors spesialitet. Alfajores er en andalusisk spesialitet som oftest lages til jul, men som egentlig er helårssnop. Det var i hvert fall det jeg fikk overbevist mormor om.

Jeg er egentlig ikke så ivrig på godteri. Og hjemme i Spania er de fleste søtsakene altfor søte for meg. Alfajores var og er ett av de få unntakene. Og det ble fort lagt merke til i familien: “Hva skal vi ta med til Pablo?” Hmm. “Jo, han er i hvert fall glad i alfajores!”

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Det var mormor som var spesialisten på denne søtsaken. Ikke så rart, kanskje, for dette er en eldgammel tradisjon som er i ferd med å gå tapt. Som alt annet, finnes alfajores å få kjøpt ferdig, og er godt tilgjengelig i sørspanske butikker, særlig til jul. Men hva gjør man når barnebarnet vil ha alfajores også på sommeren? Jo, da må man holde tradisjonen ved like og fortsette å lage dem selv!

Jeg var ofte på kjøkkenet til mormor når hun raskt mikset i hop og rullet denne mandelkonfekten. Og jeg fikk være med å rulle og dyppe dem i sukkerlake. Men jeg fulgte ikke godt nok med til at jeg kan si at jeg fikk oppskriften direkte fra bestemor.

Etter at hun gikk bort, var det mor og tanter som i en kort tid voktet familieoppskriften (jada, jeg er første generasjon hannkjønn som lager mat i vår familie).

Mor og tante Mercedes (ja, hun heter så) er ikke like ivrige alfajoresrullere. Så når jeg i etterkant har bedt dem om mormors gamle oppskrift, har de kommet med ulike versjoner og omtrentlige mål. Derfor har jeg måttet lage en kompromissoppskrift og prøve meg frem.

Resultatet er blitt slik jeg husker mormors alfajores! Ok, hun var flinkere til å rulle dem og få perfekte, like store og jevne ruller. Men så hadde hun også flere tiårs trening! Eller så er det som med de fleste av oss, nemlig at vi idylliserer barndomsminnene noe …?

Jeg har nå lagd alfajores jevnlig her i Norge, og fått god avsetning for dem. Og de som har prøvd har aldeles ikke fått assosiasjoner til julen, så vi kan trygt lage dette som helårssnop! Og det beste av alt er at det er enkelt og rimelig å lage, og at det alltid er noe høytidelig over det, når man byr på hjemmelagd godteri.

I Sør-Spania er det for øvrig vanlig å servere alfajores til kaffe og sherry. Og det passer jo fint. For sherry (jerez) er jo også fra Andalucía!

Variasjoner og tips

Du kan variere i både nøtter og krydder. Vanlige oppskrifter bruker enten kun mandler eller mandler og hasselnøtter. Og skal det gå raskt, trenger nøttene ikke engang å ristes (noe jeg heller ikke kan huske at mormor gjorde). Men jeg synes det blir bittelitt bedre når de ristes.

Krydringen er så sin sak. Jeg synes blandingen nedenfor, med godt med kanel og en tøtsj av nellik og koriander, blir akkurat perfekt til helårsbruk. Ved juletider kan man ha i litt ekstra nellik og litt stjerneanis, for eksempel.

Og så har jeg lekt meg litt med disse essensene man finner i rikt monn på super’n i Norge. Det kan jeg anbefale deg å prøve på noen alfajores! Romessens synes jeg fungerer utmerket, men det er ikke alle som er like begeistret for dette. Prøv deg frem!

Til sist, aromaer: På første bilde ser du alfajores under en kakeklokke, med tørkede roser i midten. Første gang jeg gjorde dette, var en ren tilfeldighet, eller rettere sagt for å pynte anretningen. Men dette har jeg gjentatt! Rett og slett fordi alfajoresene villig suger til seg aromaer, og de vil dufte herlig av roser allerede etter én natt. Det gjør dem ekstra delikate.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_188

 

Oppskrift

Ingredienser til 18-20 stykker

30 g (2½ ss) sukker
30 ml vann
40 g hasselnøtter
80 g mandler
200 g honning
100 g strøkavring
2 ts hvetemel
1 strøken ts kanel
1 knivsodd nellikpulver
1 knivsodd korianderpulver
1 toppet ts sesamfrø

Til ytterlaget:
70 g sukker
70 ml vann
50 g melis

Evt. tørkede roser for aromaen

 

2015.06.02_Alfajores_VM_007

Begynn med å lage sukkerlake: Kok opp 30 ml vann med 30 g sukker. La koke inn litt og ta av varmen.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_010

Samtidig grovhakkes mandler og hasselnøtter og has i en tørr stekepanne. Rist i noen minutter, men ta av varmen før nøttene svir seg.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_019

Avkjøl de ristede nøttene og ha dem i kjøkkenmaskinen for finhakking. Det skal bli en melete masse.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_028

Ha honningen i en stekepanne (helst med teflon) og sett på varmen. Skru av og ta av varmen når all honningen har smeltet og begynt å koke skikkelig.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_043

Rør så alle ingrediensene inn i honningen: Nøttemelet, strøkavringen, hvetemelet, krydderene, sesamfrøene og sukkerlaken.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_046

Rør denne svært klebrige massen godt sammen.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_049

Ha massen over på bakepapir. Press den litt sammen med hendene.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_058

Prøv å dele opp deigen i 18-20 like store deler.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_063

Klem hver enkeltdel sammen i hånden, så de blir kompakte. Bruk så håndflaten til å rulle ut sylindere.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_083

Jeg bruker også en liten plastfjøl til å rulle sylinderne jevne på bakepapiret.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_096

Når alle er ferdigrullet, kokes enda en sukkerlake, denne med 70 g sukker og 70 ml vann. Hell laken over i et lite, flatt kar og la den avkjøles noe. Ha rikelig med melis på en tallerken.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_109

Rull så alfajoresene i sukkerlaken, én etter én, og legg dem tilbake på bakepapiret.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_126

La dem få tørke en stund. Deretter rulles alfajoresene i melis (bruk hendene).

 

2015.06.02_Alfajores_VM_132

Børst av det meste av melisen. La dem så ligge i ro til de har tørket skikkelig opp. Har du litt melis igjen på fatet, kan de nå godt få en omgang til.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_145

Alfajoresene er nå ferdige, og kan spises eller legges til lagring. Lagr dem gjerne sammen med tørkede duftroser, slik at de fanger opp aromaen.

 

2015.06.02_Alfajores_VM_178

Velbekomme!

 

 

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.