Lohikeitto: Tradisjonsrik finsk laksesuppe

Kategorier: Fisk og skalldyr, Supper | 0

2016.03.11_Lohikeitto_VM_023

Også i Finland står laksen høyt på menyen. Og finnene har en tradisjonell laksesuppe som er blant de beste overhodet. Den er så enkel og så logisk at den må bli kjempegod. Og rask å lage er den også!

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Lohikeitto betyr “laksesuppe” på finsk. Og retten heter ganske enkelt laxsoppa på finlandssvensk, språk nummer to i landet.

Og når du ser oppskriften, forstår du at det ikke er mye mer å si om den saken. Den har “de logiske” ingrediensene som en laksesuppe bør ha: Poteter, (purre)løk og gulrøtter. Og selvsagt fløte!

Dette er en rett som folk flest i Finland lager jevnlig, og som heller ikke er uvanlig i deler av Sverige og Norge. Og det betyr også at “alle” har en mening om hvordan suomalainen lohikeitto (finsk laksesuppe) skal være og hvilke ingredienser den “må” ha.

Det blir det diskusjon av. Og hovedlinjene i diskusjonen er om mengden (melke)fett suppen skal eller må ha. Er grunnlaget vann eller melk? Sånn utover den helt obligatoriske fløten, er det ikke best å ha i en stor klatt smør i tillegg?

Så finnes det litt gammeldagse, enkle oppskrifter (som i praksis er det folk flest lager hjemme), og det finnes mer fancy, moderne oppskrifter. Vi holder oss til det enkle og tradisjonelle.

fin_lohikeitto_Helsinki
En god, gammeldags lohikeitto servert på restaurant i Helsinki i 2009, med mørkt rugbrød ved siden av slik tradisjonen tilsier. Nå til dags er denne tradisjonelle tilberedningen vanskeligere å finne, men “moderniserte” versjoner er vanlige på menyer i den finske hovedstaden. Foto: Aiko99ann/Wikimedia.

Men på restaurant i Helsinki er det mer trolig at du får fennikel, sellerirot, en skvett vin og kanskje litt estragon i suppen. Og selv om den fortsatt kalles lohikeitto, tenderer disse nye oppskriftene heller mot fransk laksesuppe. Jeg elsker fransk mat, men i dette tilfellet er fransk finesse slett ikke nødvendig! En suomalainen lohikeitto står nemlig svært så godt på egne bein.

Den uttrykker nemlig det jordnære ved det finske kjøkkenet. Og denne mellomstillingen mellom nordisk og østeuropeisk koketradisjon som er så spennende å utforske.

Og nettopp derfor heier jeg også på de finnene som ikke får hatt i nok melk, fløte og smør i laksesuppen. Denne overdåden av meieriprodukter (eller for den saks skyld rømme og crème fraîche) leder nemlig tanke østover, til de slaviske kjøkkenene. Mens de andre, enkle og klare smakene lar oss forbli i Norden. Så med nok melk og fløte passer lohikeitto perfekt i min lille finske bås!

For oss nordmenn er denne laksesuppen svært gjenkjennelig. Men den er ikke så kjent i det meste av Norge. Jeg mener at finsk laksesuppe har alt som trengs for å bli en ofte laget hverdagsrett her hos oss også. Enkel, rask, rimelig og lett tilgjengelige råvarer, og smaksmessig akkurat som nordmenn liker det. Perfekt, egentlig!

Og mellom oss: Lohikeitto kommer ganske nært opp mot bergensk fiskesuppe i smak og kvalitet, men med en tiendedel av jobben!

Variasjoner
Det finnes to hovedvariasjoner av denne laksesuppen, som egentlig er samme sak. Det ene er “den tradisjonelle” (perinteinen lohikeitto), og der er kraften basert på vann, som eventuelt forfines med mer eller mindre fløte. Dette er nok den vanligste måten å lage laksesuppe på i Finland.

Det andre er “den fyldige” laksesuppen (täyteläinen lohikeitto). Her erstattes vannet med melk, og suppen blir ekstra kremet. Fløte tilsettes nemlig også her!

Hva er best? Det er en smakssak og et diettspørsmål. “Den fyldige” er selvsagt mest rund og forfinet. Men den er også svært mettende. Vi kan kanskje tenke på de to som en hverdags- og en søndagsvariant?

De andre ingrediensene varierer også litt, men uavhengig om vi lager suppen “tradisjonelt” eller “fyldig”. Det skal alltid i (nesten) like mye poteter som laks. Som regel skal det i litt gulrøtter. Og så kan vi velge om vi bruker vanlig løk (vanligst) eller purreløk (mer interessant). Andre grønnsaker er egentlig uvanlige å ha i suppen.

Krydringen er tradisjonelt begrenset. Det virker som om de eldste oppskriftene foretrekker allehånde (“allehåndepepper”) fremfor vanlig pepper. Svart pepper er vanligst i dag, men også litt chili begynner å bli populært (og passer godt!).

Bruker vi purreløk, passer også et laurbærblad. Dette sløyfes som regel dersom vi bruker løk. Noen bruker også fiskebuljongterninger som erstatning for mye av saltet. Og de fleste har på fersk dill som en avslutning, særlig restaurantene.

 

 

2016.03.11_Lohikeitto_VM_005

 

 

Oppskrift

Ingredienser

500 g laks (filet, koteletter)
4-500 g poteter
1 mellomstor purreløk ELLER 2-3 løk
1-3 gulrøtter
800 ml vann ELLER melk
200 ml fløte
EVT. 1 laurbærblad
½-1 ts allehånde ELLER pepper (helst hele korn)
2 ts salt

HELST noe fersk dill
Brød (GJERNE mørkt rugbrød)

 

 

2016.03.11_Lohikeitto_VM_007

Skrell poteter og gulrøtter. Kutt potetene i større porsjonsbiter, og gulrøttene i mindre terninger eller skiver. Purreløken skylles og kuttes i skiver, mens eventuell løk hakkes (ikke for smått).

 

2016.03.11_Lohikeitto_VM_009

Kok opp vann eller melk og ha i poteter, gulrøtter og (purre)løk. Ha også i det meste av saltet og pepper/allehånde. Bruker du purreløk, ha gjerne også i et laurbærblad.

Tips: Bruk heller hele korn av allehånde/pepper, da pulver har det med å forsvinne med skummet (som må skummes vekk).

 

2016.03.11_Lohikeitto_VM_016

Kok grønnsakene på svak varme og under lokk til de er nesten ferdige, det vil si i 15 minutter. Ha så i fløten.

 

2016.03.11_Lohikeitto_VM_012

Mens grønnsakene koker, renser vi fisken (fjern skinn og bein). Kutt den så i passe serveringsbiter; enten litt større stykker eller terninger på 2-3 cm.

 

2016.03.11_Lohikeitto_VM_019

Når kraften med fløte koker igjen, has fiskebitene oppi. La trekke eller småkoke i rundt 5 minutter, eller til fisken er ferdig. NB: Smak til med salt og pepper!

 

2016.03.11_Lohikeitto_VM_041

Server suppen varm, helst pyntet med noe fersk dill. En tradisjonell servering i Finland vil også inkludere noe mørkt rugbrød (lignende tysk “Vollkornbrot”) med smør ved siden av.

Hyvää ruokahalua!

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.