Quesadilla salvadoreña: Ostekake fra El Salvador

Kategorier: Bakst, Desserter | 0

2016.02.14_Quesadilla_Salvador_VM 057

Veldig enkel, veldig rask. Og med et veldig ordinært utseende. Men under overflaten skjuler denne salvadoranske ostekaken litt av hvert av overraskelser. Eller hva sier du til rismel og parmesan som to av hovedingrediensene i en søt kake? Ja, ikke sant? Dette må jo bare prøves!

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Jeg har aldri vært i El Salvador, men er blitt presentert for en del salvadoranske retter i Madrid (Spania). Og de har sannelig noe for seg, disse salvadoranerne! Selv på kakefronten har de klart å overraske meg.

En salvadoransk quesadilla ser så ordinær ut. Som en kjedelig tekake eller formkake. Men under det ordinære ytre skjuler det seg en ostekake utenom det vanlige. Med spennende smaker og annerledes konsistens.

Og så er det jo et ekstra lite pluss at denne kakeoppskriften kommer fra eksotiske El Salvador i Mellom-Amerika. Regionen står ikke frem som et sentrum for patisseri og konditori, men det er altså noen latinamerikanske kaker som er såpass originale at de har blitt kjent utover egne landegrenser. Quesadillaen er ikke helt verdenskjent enda, men vi kan jo hjelpe den på vei!

Jeg har latt meg fortelle av salvadoranere at det ikke er rent få bakerier i det lille landet. Også på landsbygda. Quesadilla er en av de få nasjonale tradisjonskakene som man får kjøpt i det meste av El Salvador. Og den har altså ingenting med den meksikanske quesadillaen å gjøre!

Els_quesadilla
En salvadoransk quesadilla, slik den serveres på restaurant i turistbyen La Libertad ved El Salvadors vakre kyst. Her har nok mange turister som forventer seg en mer kjent meksikansk quesadilla blitt overrasket! Foto: Luisito Moon/Flickr/CC.

Dette er nemlig en typisk søndagsmorgenkake. Noe familien koser seg med, og altså noe litt ekstraordinært. Vanligvis hører det en god kopp kaffe (det kan de i El Salvador) eller en varm sjokolade med, ved siden av.

For min del er det også en svært grei frokostkake. I smak minner den meg om de spanske småkakene magdalenas, som er en typisk frokost, eller noe søtt til morgenkaffen i Spania.

Quesadilla er kun én av flere salvadoranske retter som har overrasket meg positivt. En personlig favoritt er hvitløkkongereker på salvadoransk måte (se oppskrift her), en rett jeg har laget igjen og igjen etter at jeg fikk oppskriften i Madrid. Og quesadillaen har også kommet på (frokost)bordet mer enn én gang.

Så det er mulig jeg må ta skrittet helt ut og endelig besøke dette mellomamerikanske landet. Som gastronomisk turist har man tydeligvis noe å hente der. Og landskapsmessig er det ingen tvil om at El Salvador er et fantastisk reisemål. Jeg skal sannelig lage meg en quesadilla og tenke på saken!

Ingredienser
Det er vel to ingredienser en norsk baker ville stusse ved her. Og det er rismelet og parmesanosten. Rismelet fordi det ikke er et typisk bakemel som gjæret har en funksjon på. Og parmesanen fordi det ikke er den type ost vi forbinder med søtretter.

Hva angår parmesanen, så er den valgfri. Faktisk kan så å si enhver type ost brukes i denne ostekaken, selv Norvegia og Jarlsberg! Gulost er ikke uvanlig. Enda vanligere er ferskoster av type mascarpone eller ricotta. Men aller vanligst er altså parmesan. Flere salvadoranske kilder pukker på at parmesan er osten som skal brukes til en autentisk quesadilla, slik bakeriene i landet selger denne ostekaken.

Med rismelet er det enda mer følsomt. De typiske oppskriftene som presenteres mot utlandet bruker hvetemel. Da får du en veldig opplåst og luftig kake som ligner veldig på norske sukkerbrød. Altså litt intetsigende.

Rismelet, som du må i innvandrerbutikk for å få kjøpt (billig), reagerer derimot ikke like sterkt på bakepulveret. Tradisjonelle, landsens quesadillaer bruker kun rismel, og de er kompakte, ostete og spennende.

Oppskriften nedenfor er et kompromiss, med mye rismel og litt mindre hvetemel. Sånn omtrent fifty-fifty er også en forholdsvis normal, moderne og urban oppskrift på quesadilla i dagens El Salvador. Men synes du at denne kaken var på sporet av noe, men manglet det visse ekstra – prøv med kun rismel!

Som en variasjon kan du også bytte ut melk og fløte med et beger rømme (300 ml/g). Flere oppskrifter fra El Salvador benytter et rømmelignende produkt i stedet for melk og fløte.

 

 

2016.02.14_Quesadilla_Salvador_VM 001

 

 

Oppskrift

Ingredienser

150 g smør (eller margarin)
300 g rismel
200 g hvetemel
3 store egg
200-250 ml/g sukker
250 ml (150 g) hardost (type “parmesan”)
150 ml melk
200 ml fløte
1 ts bakepulver
1-2 ss sesamfrø

Springform (Ø=26-28 cm) ELLER rektangulær kakeform (ca. 20×30 cm)

 

 

2016.02.14_Quesadilla_Salvador_VM 005

Bland de to typene mel og bakepulveret godt, f.eks. i en pose.

Sett bakeovnen på 175 ºC.

 

2016.02.14_Quesadilla_Salvador_VM 009

Pisk eggene sammen med sukkeret, gjerne i en kjøkkenmaskin eller for hånd i en stabil bolle.

 

2016.02.14_Quesadilla_Salvador_VM 017

Når sukkeret har løst seg opp og det begynner å skumme godt av eggene, rør også inn melken, fløten og til sist hardosten (NB: godt revet).

 

2016.02.14_Quesadilla_Salvador_VM 019

Rør nå sakte melblandingen inn i eggerøren.

 

2016.02.14_Quesadilla_Salvador_VM 022

Smelt samtidig smøret, f.eks. i mikrobølgeovnen. Når det har fått kjølt seg litt, rør dette sakte inn i deigen. Men la det være igjen 1-2 skjeer smør og smør kakeformen (eller langpannen) med dette!

NB: Bruk stor nok form! Kaken vil heve noe, særlig om du bruker mer hvetemel enn angitt.

 

2016.02.14_Quesadilla_Salvador_VM 032

Hell så deigen i den smurte kakeformen. Strø over en klype sesamfrø og sett i den forhåndsvarmede ovnen (175 ºC).

 

2016.02.14_Quesadilla_Salvador_VM 033

Her skal ostekaken stå i ca. 30 minutter, eller til den har blitt pent brunet på toppen. Ta ut og sett til kjøling. La kjøles helt før du tar kaken ut av formen.

 

2016.02.14_Quesadilla_Salvador_VM 049

Quesadillaen er en typisk kaffe- eller tekake. Så server sammen med en fyldig, salvadoransk espresso, eller en helt vanlig filterkaffe!

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.