Uštipci: Bosniske tapasbrødboller

Kategorier: Bakst, Snacks, Vegetar | 0

2015.05.17_Ustipci_VM_065

Ikke så rent sjelden overraskes man stort på den kulinariske fronten. Og som regel er det de enkleste ting som gjør størst inntrykk: Gamle genistreker av noen oppskrifter med svært få ingredienser.

Pablo Gracia Sáez og Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Pablo og Rainer

Vi fikk oss en stor overraskelse på fjellet Jahorina utenfor Sarajevo (Bosnia), der vi egentlig skulle lære å tilberede og spise en bosnisk kalvegryte lagd på åpen flamme. Men verten disket først opp med noen småretter (“mesa”, bosniske tapas), og dertil hørte noen merkelige småbrød kalt uštipci (uttales “osjtiptsi” med trykk på første “osj”).

Ja-ja, tenkte vi, smultbakte melboller. Her gjelder det å gjøre gode miner til slett spill.

Sånn er det med fordommer, som man aldri blir for gammel til! Brødbollene var ett av høydepunktene på denne bosniske “tapasmenyen”. Så enkelt, og så genialt. Og takket være en veldig sympatisk kokk, som var villig til å dele oppskriften med oss, har vi kunne lage våre egne uštipci på kjøkkenet hjemme i Norge.

Vi grudde oss likevel ikke rent lite til å prøve å lage disse kulene, da teknikken så vanskelig ut. Men det gikk forbløffende bra på første forsøk, og ingen av oss er spesielt fingernemme! Teknikken sitter raskt i hendene. Og det er virkelig verdt det! Uštipci passer nemlig ypperlig til en rekke anledninger.

2015.05.05_JahorinaVM_057
Her, på restauranten Rajska vrata på fjellet Jahorina utenfor Sarajevo, ble vi servert uštipci for første gang. Det ble et hjertelig møte. Og ikke nok med det! Kokken lærte oss både oppskriften og teknikken!

Først brukte vi dem mest som brød ved siden av middagsretter, og det fungerer helt ypperlig. Så dukket de opp på en tapasanretning og ble en slager. Deretter oppdaget vi at uštipci er perfekte småbrød ved siden av spekemat, osteanretninger og koldtbord.

I Bosnia viser det seg at uštipci brukes veldig mye ved familiefrokosten. Brødbollene er ikke å få kjøpt i butikk eller hos bakeren. De lages raskt hjemme, enten fordi det er så godt eller for å slippe turen til bakeren en søndagsmorgen. Og når det er uštipci på frokost- eller middagsbordet, skal det også være rømme eller crème fraîche i nærheten. Det er obligatorisk tilbehør i Bosnia.

Uštipci er som sagt fort gjort. Du blander raskt den halvflytende deigen, lar den heve 1-3 timer og former boller som du har i frityren eller en gryte med het solsikkeolje.

Og er du, som oss, egentlig ikke så begeistret for frityrstekt mat, så la deg overraske! Det var nemlig der den største overraskelsen lå for oss: Frityrstekt brød er, på tross av alle fordommer, en fantastisk idé!

Varianter
Den enkle og klassiske oppskriften har kun helt vanlig hvetemel, og vi anbefaler at du prøver dette først. Så har vi blitt servert, og kopiert, varianter med andre meltyper. En favoritt er uštipci med 70 prosent vanlig hvetemel, 15 % rugmel og 15 % byggmel. Enda mer spennende varianter inkluderer grønnsaker, som en finrevet squash, i deigen (reduser i så fall vannmengden).

Det er også mange måter å lage bollene på. For de nærmest perfekte kulene, må du bruke teknikken som er beskrevet i oppskriften nedenfor og som ikke er så vanskelig som det høres ut. De fleste hjemmelagde uštipci lages imidlertid med to oljete spiseskjeer, der man former en kule etter beste evne og har denne rett i oljen. Vår erfaring er at det er lettere å trå feil med spiseskjeene, fordi det raskt havner mye uønsket olje i deigen på denne måten. Kast deg like godt uti det med håndpressede uštipci først som sist!

En annen variant er at man kan bruke samme deig (dog litt fastere), ha mel på bordet og oppå, kjevle den ut til 1 fingers tykkelse og skjære den i ruter. Disse has i frityren. Slik blir “brødet” enda luftigere og mer fluffy. Men da heter det ikke lenger uštipci, men derimot “lokumi”.

 

Oppskrift

Ingredienser (4-5 personer)

500 g melblanding: 60-100% hvetemel, 0-20% rugmel og 0-20% byggmel
1 ts salt*
Gjær (10 g fersk gjær, 2 ts tørrgjær)
½ l lunkent vann (evt. litt melk)

1 l frityrolje (solsikke)

* Salt: Mengden er beregnet til at brødbollene spises sammen med salt mat (varmmat, spekemat). Skal de spises som snacks/frittstående, bruk litt mer salt.

 

2015.05.17_Ustipci_VM_002

Bland meltypene i en stabil bolle. Bland inn saltet og tørrgjæret.

 

2015.05.17_Ustipci_VM_008

Bruk hendene til å kna inn lunkent vann (og evt. litt melk og/eller revet squash).

 

2015.05.17_Ustipci_VM_027

Deigen skal være halvveis flytende, men vesentlig tykkere enn pannekakerøre. La stå tildekket og varmt, og la heve i 2-3 timer (for eksempel over et vannbad, eller på varmekablene).

 

2015.05.17_Ustipci_VM_030

Deigen vil vokse svært mye og bli god og luftig.

 

2015.05.18_Ustipci_VM_003

Varm frityroljen i en passende gryte til 170-180 grader (eller bruk frityre). Smør inn en håndflate med mye solsikkeolje, og ha en oljet spiseskje i den andre hånden. Grip en stor mengde deig i den oljete hånden, og press kuler mellom tommel og pekefinger, ned i spiseskjeen.

 

2015.05.18_Ustipci_VM_013

Med skjeen legges kulene ned i den hete oljen. La friteres i 8-12 minutter. Snu dem en gang i blant.

 

2015.05.17_Ustipci_VM_039

Du kan også bruke to spiseskjeer, som jevnlig dyppes i olje, for å forme kulene (men da har du litt større risiko for å få oljesøl i deigen).

 

2015.05.17_Ustipci_VM_060

Når du fisker opp brødbollene, legger du dem på et kjøkkenpapir for å la det renne av mest mulig frityrolje. La dem ligge litt i ro og tørke.

 

2015.05.17_Ustipci_VM_069

Server varmt eller kaldt ved siden av småretter, supper, tapas eller ost- og spekefat, samt noe rømme, jogurt eller crème fraîche. Passer også godt som snacks til ølet.

 

2015.05.17_Ustipci_VM_051

Skulle det bli for mye, kan deigen også stå i kjøleskap over natten etter å ha gjæret varmt i sine 2-3 timer. Brødbollene blir like fine når de friteres dagen etter.

 

 

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.