Tyrkisk løksalat med sumak

Kategorier: Snacks, Vegetar | 0

2015.11.04_Tyrkisk_loeksalat_VM_032

Vakker, velsmakende og eksotisk! Svært rask og tilsynelatende enkel, men likevel krevende! Tyrkisk løksalat er en fantastisk liten siderett som er deilig, syrlig forfriskende. Det er også en av rettene tyrkere savner mest når de ikke har tilgang på sine råvarer. Og det er der problemet ligger: De riktige råvarene.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Dersom du har blitt servert en riktig laget og velbalansert soğan salatası, vet du hvorfor så mange tyrkere er oppsatt på denne lille godsaken! Dette er en av kreasjonene av typen “enkelt, færrest mulig råvarer, perfekt balanse”.

Basics er løk pluss litt olivenolje pluss litt salt og sumak. For øyets del passer også en god bunt bladpersille inn, og denne gir faktisk et godt smaksbidrag også. Siden brukes gjerne sitron i arbeidsprosessen med å mildne løken.

I det korte avsnittet ovenfor, som jo høres ut som verdens letteste instruks for å lage en salat, har vi tøtsjet borti de to problemene med å lage en god og balansert soğan salatası i Norge: Krydderet sumak, og løk som er mild nok i smaken.

Vi begynner med sumaken. Har du hørt om dette krydderet? De færreste uten tilknytning til Tyrkia eller Iran har det, og selv mange tyrkiske og andre innvandrerbutikker i Norge fører ikke sumak. Det er fordi dette mørkerøde, syrlige tradisjonskrydderet har en litt uklar status i EU/EØS, der det i noen land til tider hevder at sumak er svakt toksisk eller allergifremkallende. Men sumak er lov å omsette som næringsmiddel i Norge og hele EU!

Det skulle ellers også bare mangle. Sumak er et tradisjonskrydder som er kjent fra den greske Antikken og Romertiden i Europa, og trolig enda lenger tilbake i Persia og Arabia, der sumakbusken Rhus coriaria er viltvoksende. I Tyrkia, Kurdistan og Iran brukes de tørkede og malte bærene av denne busken den dag i dag, gjerne til kjøttretter, jogurter og nettopp salater.

Soğan salatası er stort sett løk, ofte rødløk, og sumak. Dersom din innvandrerbutikk fører sumak, er neste problem løken. De av oss som har bodd sør for Alpene har trolig merket at løken der stort sett er mildere og rundere i smaken, og derfor er bedre egnet til blant annet salater. Og i en salat som består av kun løk, må løken være rundt og mild.

For selv i Tyrkia brukes et triks for å mildne den allerede milde løken: Den legges noen minutter i varmt vann, sammen med sitronsaft. Det tar den verste spissen og bitterheten ut av løken, og gir den også en behagelig syrlig grunntone (som skal understrekes videre med sumaken). Problemet er å få dette til med norsk løk, hvit eller rød.

Her må du rett og slett prøve deg frem. Dersom din innvandrerbutikk fører sumak, har personalet kanskje også en mildere (rød)løk på lager? Alternativet er å bruke ekstra varmt og mye vann og la løken trekke svært lenge i vannet. Smak deg frem, og fortsett å vanne ut løken i sitronvann til den er mild nok.

Sånn. Der har vi tatt problemene på forskudd!

Nå kan vi gå over til å glede oss til en stor matopplevelse. For når du har fått tak i sumaken, den rette løken og lært deg trikset med å balansere smakene, så har du fått en ny klassiker på bordet!

Selv har jeg lært å elske denne retten da jeg vokste opp blant ikke rent få tyrkisktyskere i Tyskland. Nest etter bulgursalaten kısır er dette kanskje den mest kjente tyrkiske salaten overhodet. Og på samme måte som kısır er dette en helårssalat. Den passer også godt om vinteren!

Dette er noe jeg spiser jevnlig, selv om jeg må innrømme at jeg ikke lykkes like godt hver gang jeg tilbereder den (på grunn av løken). Det som er sikkert, er at en god tyrkisk løksalat alltid er et blikkfang på et dekket bord, med sitt flott fargespill! Så serverer jeg et utvalg av tyrkiske retter, er garantert soğan salatası én av dem.

Så er det bare å ønske deg lykke til med denne teoretisk kjempeenkle lekre tyrkiske retten! Kanskje du også får deg en ny favoritt på salatlisten? Og skulle du finne ut trikset med hvordan denne salaten lykkes hver gang, også ved bruk av skarp og utilregnelig norsk løk, så del informasjonen med oss!

 

 

2015.11.04_Tyrkisk_loeksalat_VM_003

 

 

Oppskrift

Ingredienser

2 løk (gjerne én hvit og én rød)
Saften av ½ sitron
Ca. 1 l varmt vann
3-4 ss god olivenolje
½ bunt bladpersille
Litt salt
1-2 ts sumak

 

 

2015.11.04_Tyrkisk_loeksalat_VM_006

Kutt løken i to og lag passe tynne halvringer, med penest mulig kutt. Press sitronen. Grovhakk persillen.

 

2015.11.04_Tyrkisk_loeksalat_VM_010

Ha løkskivene i en bolle med varmt vann (ca. 1 liter), og bland også inn sitronsaften. La stå og trekke i noen minutter (1 time dersom løken er skarp).

 

2015.11.04_Tyrkisk_loeksalat_VM_013

Hell bort sitronvannet og tørk løken lett med kjøkkenpapir eller i en salatslynge.

 

2015.11.04_Tyrkisk_loeksalat_VM_018

Bland inn bladpersillen, en god skvett med god olivenolje og litt salt. Rør godt.

 

2015.11.04_Tyrkisk_loeksalat_VM_022

Legg salaten over på serveringsfat. Strø over et godt og jevnt lag med sumak.

 

2015.11.04_Tyrkisk_loeksalat_VM_028

Løksalaten serveres gjerne sammen med tyrkisk varmmat (samtidig, og gjerne på samme tallerken) eller småretter (mese). Det pleier å følge brød med, type fyldig pita eller tykk naan.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.