Når jeg besøker familien i Hannover, har de allerede vært på bakeriet og handlet et ferskt zwiebelbrot til meg. Løkbrød og brötchen, tyske rundstykker, er min absolutte favoritt, og ikke noe sted smaker de bedre enn nord i Tyskland.
Oppskrift skrevet av Rainer |
Joda, også jeg savner skikkelig norsk brød når jeg er utenlands, særlig der hvor det finnes pålegg verdt å spise. Unntaket er i Nord-Tyskland. Der har jeg både brötchen og zwiebelbrot.
Og faktisk er det nordtyske løkbrødet så godt, at jeg begynte å savne det i Norge. Det ble dermed det aller første brødet jeg bakte på egenhånd. Jeg skal innrømme at første forsøk, som tenåring, ikke ble helt vellykket. Men etter hvert har seg samlet de nødvendige tipsene og erfaringene for å lage et zwiebelbrot som er minst like godt som fra bakeriet i Hannover.
“Bakeriet” er for øvrig feil å si. Riktig er “bakeriene”. For i Tyskland er det nemlig virkelig et bakeri på hvert gatehjørne (og i ethvert supermarked). Her går man fortsatt ut og kjøper ferske rundstykker til frokost hver morgen, eller et nybakt grov- eller surdeigsbrød et par ganger i uken.
Akkurat når det gjelder brød, synes jeg at Nord-Tyskland er uovertruffent. Det sørtyske kjøkkenet er mest kjent og anerkjent på de fleste områder, trolig med rette. Men brød er sørtyskerne ikke all verdens gode på. Selv ikke rundstykkene, som heter “semmeln” i Bayern, synes jeg er særlig vellykket.
Et bakeri i Niedersachsen, derimot, har et fantastisk utvalg. Her finnes selvsagt perfekt sprøstekte brötchen og franske baguetter gode som noen. I tillegg finnes grovbrød av nesten norsk type, med sprø skorpe. Og så er det bondebrødene, gjerne med surdeig, og de helt mørke rugbrødene. Mer moderne er helkornbrødene med gresskarfrø, solsikkefrø, og så videre. Helt nydelig!
Og så er det zwiebelbrot. En gammel tradisjon, i hvert fall i Niedersachsen. Min bestemor, årgang 1917, kjenner det fra barndommen, og det er også hennes favoritt. Jeg velger ut bakeri etter hvor de har best løkbrød. Og så tar jeg med noen rundstykker og kanskje et par kakestykker (valmuekake, plommekake, “biestikk” med mandler og honning …).
Aller lengst nord i Tyskland, i Schleswig-Holstein, er det nesten umulig å få tak i løkbrød. I Berlin er det sjeldent. I Sør-Tyskland er det bare å glemme. I Hannover, derimot, har nesten hvert eneste bakeri zwiebelbrot. Og derfor konkluderer jeg med at dette er en spesialitet fra Niedersachsen, mitt andre hjem!
Oppskriften nedenfor har jeg lært av venner av familien i Hannover, som er mer ivrige på å bake enn min egen familie. Så dette er et autentisk hannoveransk zwiebelbrot. Viel Vergnügen!
Oppskrift
Ingrediendser
500 ml hvetemel
250 ml rugmel
250 ml sammalt hvete
2 ts salt
4 ss olivenolje
2-3 løk (ca. 300 g)
1-2 ts honning
½ ts svart pepper
500 ml vann
2 ts tørrgjær
3-4 ss hvetemel til elting
Ha de ulike typene mel med saltet. NB: Du kan godt øke andelen grovt mel. Bland godt og ha i en stabil bolle.
Skjær 2-3 løk i tynne skiver og kutt disse rundt 1-2 cm lange.
I en høy panne, varm oljen og stek løken på høy temperatur. Løken skal brunes.
Når løken er ferdigstekt, rør inn honning og pepper.
Ta av varmen og rør inn det kalde vannet.
Kjøl (eller varm) vannet til det holder rundt 35 °C. Rør så inn tørrgjæren (la løses opp).
Væsken med løk og tørrgjær knas nå inn i melet. Kna til det blir en jevn deig. Den vil bli noe klissete, så bruk ekstra hvetemel på hendene, samt over og under deigen for å få den håndterlig.
Dekk til og la forheve i bollen i 45-60 minutter, eller til den vokser seg om lag til det dobbelte.
Kna så deigen igjen. Form et avlangt brødemne. (Eller du kan ha deigen i en godt smurt form).
Smør inn emnet med hvetemel. Skjær deretter inn 3-4 striper på skrått.
Legg emnet på et bakebrett med bakepapir. La etterheve i 45-60 minutter. NB: Sett på ovnen (220°C) litt før full hevetid!
Stek i forvarmet ovn (220°C) i 30 minutter. Demp så temperaturen til 150°C og stek i 30 minutter til. Begynner brødet å bli for mørkt før full steketid, legg over litt aluminiumsfolie. NB: Brødet skal bli noe mørkere enn de norske brødtypene.
Når brødet er ferdig bakt, ha det over på en rist og la avkjøles.
Brødet er best nybakt, men holder seg godt i flere dager.