Laks terijaki: Tradisjonell, japansk grillaks

Kategorier: Fisk og skalldyr | 0

2018.07.19_Laks_terijaki_VM_053

Du kjenner kanskje japansk terijakisaus? En amerikansk versjon av denne finnes i de fleste norske supermarkeder. Her skal vi raskt og enkelt lage den japanske originalen fra grunnen av, for å kombinere den med utegrillet turlaks. Autentisk japansk, kjempegodt og svært enkelt å få til på tur!

 

Utstyr
Grill eller grillrist
EVT. 1 stekepanne
Stekespade
1 gryte (til ris)
1 liten skål (til sausen)
1 pensel
EVT. fjøl og kniv

 

Oppskrift
Ingredienser

Til terijakisausen:
150 ml sake
150 ml soyasaus
3-4 ss brun sukker ELLER honning

For tilberedning ute:
500-750 g skinnfrie laksefileter
Litt salt
EVT. litt nøytral stekeolje (kun dersom du bruker panne)
2-4 vårløk
EVT. 1 ss sesamfrø
Ris (gjerne kokt med litt erter, maiskorn, e.l.)

 

 

2018.07.19_Laks_terijaki_VM_002

 

Fremgangsmåte

Hjemme:
Terijakisausen lager vi helst hjemme, så vi får mindre å bære på: Bland og kok opp risvin, soyasaus og sukker eller honning i en kjele. La småkoke uten lokk på lavest mulig varme, slik at væsken fordamper litt og litt. Det hele skal reduseres til sånn cirka halv mengde og vil ta minst 20 minutter. La avkjøles og fyll på en beholder (du trenger bare å ta med deg en brøkdel av sausen). Terijakisausen holder i minst én måned i kjøleskapet. Vil du ikke drasse med deg fjøl og kniv, skiver du også vårløken hjemme.

Ute:
Forbered grillen og salt laksen. Begynn med å koke risen, som tar lengst tid (ha gjerne litt grønnsaker i risen). Grill så laksen kort på begge sider (skinnsiden først) på ikke for høy varme (eller bruk en stekepanne med litt olje) slik at den får en stekt overflate. Pensl så overflaten med rikelig terijakisaus. Snu laksen og pensl baksiden med terijakisaus. Gjenta 2-4 ganger, til laksen er godt gjennomstekt, men også har fått trukket til seg godt med terijakisaus. Kutt også noen vårløk i skiver.

Ved servering har vi en god porsjon ris på tallerkenen og legger laksen ved siden av. Hell gjerne et par skjeer saus (enten fra pannen eller “ny”) over laksen og strø hakket vårløk over det hele. Utenfor Japan vil de fleste også strø over litt velsmakende og pyntende sesamfrø, men i Japan er dette ikke så vanlig.

 

 

2018.07.19_Laks_terijaki_VM_021

 

Bakgrunn

Fra det japanske kjøkkenet er det særlig to retter som har erobret Europa og Nord-Amerika: Allment kjente sushi, og etter hvert ganske velkjente terijaki (skrives teriyaki på engelsk og flere språk). Og mens terijakisaus var noe for kjennere for et par år siden, har den nå forlengst erobret norske supermarkedhyller.

Skjønt, sistnevnte utsagn vil vel japanere flest ikke være enige i. Den terijakisausen som selges i Europa er nemlig en svært så amerikanisert versjon av den enkle, gode, tradisjonelle terijakisausen – en versjon japanere flest ikke vil kjenne igjen. Industriversjonen har, i tillegg til de mange unødvendige tilsetningsstoffene, unødvendig stivelse, unødvendige mengder sukker og unødvendige smaker og aromaer. Den litt dyrere kjerneingrediensen risvin, derimot, mangler som regel.

Ekte japansk terijakisaus har kun tre ingredienser: Soyasaus, risvin (sake og/eller mirin) og noe sukker og honning. Den ganske tyntflytende sausen er rask å lage og den holder seg lenge i kjøleskapet. Dette er altså en typisk ting man kan og bør lage hjemme på egen hånd, på tross av at man må på Polet og kjøpe sake.

I motsetning til vestlige terijakiserveringer med kjøtt og kylling, er det fisk som typisk tilberedes med terijakisaus i Japan. Aller helst er det tunfisk og laks som står på menyen. Og hadde konseptet turmat vært hverdagslig i hyperurbaniserte Japan, hadde nok laks terijaki vært en av de mest typiske varmrettene å tilberede ute i det fri. Rett og slett fordi det er så enkelt og så godt!

2018.07.19_Laks_terijaki_VM_038

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no