Tanzania er et herlig kulinarisk land, med innflytelser fra det afrikanske innlandet, samt krydderhandlerne fra Arabia og India. Denne svært tradisjonelle gryteretten kombinerer typiske lokale produkter (kveg, bananer, kokos) med herlige krydder fra den verdensåpne swahilikulturen.
Utstyr
Primus eller det du trenger til et bål
1 gryte med lokk (gjerne litt bred)
1 mindre gryte til ris
Fjøl
Kniv
Sleiv
Boksåpner
Oppskrift
Ingredienser
5-600 g magert storfekjøtt (f.eks. høyrygg, bog, oksestek)
2 ts østafrikansk karripulver (ELLER karri + chilipulver)
¾ ts salt
2 ss nøytral matolje
2-3 ss smør
1 stor / 2 små løk
EVT. 2-3 hvitløkbåter
2 tomater
EVT. 1 ss tomatpuré
3-4 kokebananer (grønne)
¼ ts kurkuma (gurkemeie)
2-300 ml kokosmelk (HELST den tykke, coconut cream)
Litt mer salt
Tilbehør:
Rikelig med vanlig, hvit ris
HELST litt fersk koriander
EVT. en enkel salat
Fremgangsmåte
Kutt kjøttet i terninger på 2-3 cm. Ha det i (den brede) gryten, sammen med karripulvert og litt salt, og dekk kjøttet så vidt med litt vann. Sett på lokk, kok opp og la småkoke i ca. 40 minutter. Etter 30 minutter fjernes lokket, slik at noe av væsken får fordampe. Imens hakkes løken ganske smått, mens tomatene og eventuell hvitløk hakkes grovt. Hell det kokte kjøttet i den lille kjelen og sett til side. Kutt kokebananene i maksimalt fingertykke skiver, kutt en rift i skallet til hver skive og bruk dette til å skrelle bitene. Legg bananbitene i kjøttgryten (slik at de ikke oksyderer).
Varm olje og smør i den store kjelen og stek løken og eventuell hvitløk til de tar litt farge. Rør inn tomater og eventuell tomatpuré og la småkoke i rundt 10 minutter. Ha så kjøttet (samt bananene) tilbake i løk- og tomatgryten. Rør inn kurkuma. Kok opp og la småkoke under lokk til bananene er passe myke når du stikker en gaffel i bitene (20-25 minutter). Rør, slik at det ikke svir seg. Husk også å sette på ris i den lille kjelen. Til sist øker vi varmen og rører inn kokosmelken. Gi et skikkelig oppkok og la putre uten lokk i 5-10 minutter til bananene er helt myke. Smak nå til med salt og eventuell chili eller pepper. Det er meningen at det skal være ganske sterkt.
Server straks og rykende varmt. Pynt gjerne med koriander. Server risen ved siden av. En liten salat gjør seg også som siderett.
Bakgrunn
Dette er en av de store klassikerne fra Øst-Afrika. Ndizi na nyama er swahili og betyr “kokebananer og kjøtt”. Men det er mer! Det er heftige krydder og herlig saus, slik at vi ender opp med en slags curry- eller gryterett.
Swahilikulturen er utbredt langs det meste av den østafrikanske kysten. Den er i seg selv et multikulturelt møte mellom det afrikanske opphavet og handelsmenn fra Arabia, Iran og India. Og så litt portugisisk og engelsk imperialisme oppi det hele. Med alle disse innflytelsene, sier det seg nesten selv at swahilikjøkkenet må være både spennende og variasjonsrikt. Her er da også alt fra afrikansk grill til persiske pilaffer og indiske curries.
Ndizi na nyama lever litt ekstra opp til klisjeene vi har om afrikansk kokekunst, takket være hovedingrediensen (koke)bananer (NB: Dette er ikke det samme som vanlige, søte bananer, og selges stort sett i innvandrerbutikker. Pass på å kjøpe dem grønne, ikke svarte!). For den som er uvandt med kokebananer, vil disse fort utgjøre den dominerende smaken (er du skeptisk, bruk 50/50 med poteter). For den som er vandt med bananene, er det den herlige, tropiske sausen som er dominerende.
Okse med kokebanan er en ganske enkel rett å lage, også i det fri. Bøygen er ganske lang koketid for både kjøtt og bananer, og ikke minst å finne gode ingredienser (innvandrerbutikker). Premien er likevel stor: En skikkelig smaksbombe av et autentisk, tropisk måltid under den norske sommersola!
Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no