Matjes mit Hausfrauensoße: Spekesild med husmorsaus

Kategorier: Fisk og skalldyr | 0

2018.05.27_Matjes_Hausfrauensauce_VM_061

Sild med “husmorsaus” er en nordtysk tradisjonsrett, med gammeldags navn men med herlig god smak. I Tyskland er dette sommermat, som spises kald med nykokte poteter, aller helst ute, i stekende sol. Som turmat lager vi “husmorsausen” hjemme, men koker gjerne potetene ute i det fri.

 

Utstyr
Primus, eller det du trenger til et bål
1 gryte med lokk
Vann
1 stor skje
1 kniv
Kniver, gafler, tallerkener

 

Oppskrift
Ingredienser

Til husmorsausen:
150 g/ml majones
200 g/ml rømme
200 ml kremfløte
1 stort eple
4-6 store, syrlige sylteagurker
1 stor løk
½ sitron (saften av)
1-2 ts sukker
Litt pepper

For tilberedning ute:
4-6 sildefileter (spekesild ELLER HELST matjes)
6-8 nypoteter
Vann
EVT. litt rødløk
Fersk gressløk, vårløk ELLER dill

 

 

2018.05.27_Matjes_Hausfrauensauce_VM_006

 

Fremgangsmåte

Hjemme:
Sausen lager vi hjemme, noen timer før, eller kvelden før vi skal ut på tur. Begynn med å stivpiske kremen (uten sukker!). Press så først en halv sitron. Skrell og kutt eplet i små biter eller terninger som du straks legger i sitronsaften (slik at de ikke blir brune). Løken kuttes i tynne skiver og disse skivene i 2-3 biter. Sylteagurken kuttes i terninger på en halv til 1 cm. Rør først rømmen og deretter majones forsiktig innunder den stivpiskede kremen. Rør, ikke pisk! Rør også forsiktig inn eple samt sitronsaft, sylteagurk, løk og litt sukker (smak til). Dekk til og la stå og trekke i kjøleskapet over natten. Eller i minst 3-4 timer.

 

Ute:
Sildefiletene skal skylles godt i mye vann, da de kan være for salte (dette kan du også gjøre hjemme før du går). Potetene kokes opp (20 minutter). Samtidig kutter vi opp rikelig med ferske urter og eventuelt litt rødløk i skiver. Rør urtene inn i husmorsausen. Server kald sild, ved siden av kald husmorsaus og varme poteter. Eventuell rødløk strøs over sildefiletene. I Tyskland ville man drukket (mørkt) øl eller kaldt vann ved siden av.

 

 

2018.05.27_Matjes_Hausfrauensauce_VM_011

 

Bakgrunn

Hausfrauensoße, eller “husmorsaus”, er et navn man nok ikke ville gitt en moderne matrett i dagens Tyskland. Men for 50 og flere år siden hørtes dette stort sett positivt ut. Litt på linje med “husmannskost” eller “hjemmelaget mat” i dag. I alle fall gjenspeilte navnet realiteten i gamle dagers Europa: Mor var først og fremst husmor, og det var hun som lagde den gode maten hjemme på kjøkkenet. Eller til pikniken.

Tidene har forandret seg. Men Hausfrauensoße er fortsatt en populær rett i Nord-Tyskland. Mange prøver å finne på mer moderne navn, selv om smakene og ingrediensene er de samme. For i Tyskland og Nederland er nemlig matjes – en ekstra godt tilberedt sild fanget utenfor Norskekysten – veldig populær sommermat. Og husmorsausen er et av de mest typiske tilbehørene.

I Norge finner vi spekesild i de fleste butikkene hele året, mens matjes er svært sjelden vare. Spekesilda kan godt benyttes i denne retten. Tysk “sild med husmorsaus” ligner litt på den norske klassikeren “spekesild med rømme”, men sausen er lettere og luftigere og i tillegg sursøt på smak. Det gjør den enklere å like for sildeskeptikere, og også en silderett barn og unge nesten alltid kan begeistres for.

I Tyskland er dette ikke klassisk turmat, men det er typisk sommermat. Matjessesongen er først og fremst i juni, og sild anses som en forfriskende delikatesse. Dette er noe man spiser på restaurantterrassen, i hagen, eller gjerne i parken. Altså helst ute i solen.

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no