Tagliatelle ai funghi porcini: Toskansk pasta med steinsopp

Kategorier: Vegetar | 0

2017.01.08_Tagliatelle_porcini_VM_025

Dette er en skikkelig pastaklassiker fra Toscana, basert på herlig steinsopp stekt og kokt i en sjenerøs skvett hvitvin. Tagliatelle ai funghi porcini er en av de deiligste pastarettene overhodet, og svært enkel å lage. Selv på tur.

Båndspagetti med steinsopp er en veldig lokal rett fra Toscana, men den har begynt å erobre Italia som helhet. Utenfor landets grenser synes den ikke å være så kjent, på tross av enkelheten, og selv om mange soppsankere hungrer etter nye oppskrifter når de har fått kurven litt fullere enn forventet.

Nord-Italia er selve episentret for matkultur rundt steinsopp. Ikke det at det gror så mye mer av denne lekre soppen her enn andre steder – men det er få regioner som har knyttet mattradisjonene så nært opp mot steinsoppen. Det formelig florerer av soppoppskrifter og anvendelsesmåter, og det helt siden Antikken.

I det nordlige Italia brukes steinsopp både som matvare og som krydder. Tørket steinsopp. Steinsoppmel. Steinsoppolje. Syltet steinsopp. Steinsopp i eddik. Og en hel rekke middagsretter med steinsopp, blant annet risotto og pastaretter.

De skikkelige gode italienske klassikerne kjennetegnes av svært få ingredienser. Men disse ingrediensene er av høy kvalitet, og de er perfekt sammensatt til en ny helhet. Toskansk steinsoppasta er en slik rett. Få, men ypperlige ingredienser.

Hjemme på kjøkkenet er tagliatelle med steinsopp svært raskt og enkelt å tilberede. Såpass raskt at man starter med å sette på vannet til å koke pastaen, samtidig med at man går i gang med soppsausen. Når pastaen er al dente er som regel også soppen ferdig.

Ute på tur er pastaretter alltid litt mer utfordrende, av én enkel grunn: Du har to gryter å holde styr på, men ofte har du kun én flamme eller plass til én gryte over bålet. To primuser eller et bål med rist og plass til både en gryte og en panne vil gjøre denne pastaklassikeren like enkel som på kjøkkenet hjemme.

Men i oppskriften nedenfor går vi ut fra at du kun har kapasitet til å varme en gryte av gangen. I det tilfellet starter vi med soppsausen og lager den ferdig før vi koker pastaen. Pastaen vil vi nemlig ha full kontroll på: Den skal være skikkelig varm, nykokt og al dente. Soppen, derimot, kan varmes opp igjen på noen sekunder når pastaen er perfekt.

Så gjenstår det bare å ønske lykke til med soppsankingen! Og skulle alt være klart for en tagliatelle ai funghi porcini, og steinsoppen glimre med sitt fravær, kan du også bruke annen rørsopp, og til nød kantareller, riske eller piggsopp. Da skifter retten riktignok navn, og komposisjonen er ikke lenger 100 % perfekt – men godt blir det i alle fall!

 

 

2017.01.08_Tagliatelle_porcini_VM_004

 

 

Oppskrift

Ingredienser
350-500 g fersk steinsopp (ferdig renset)
3-5 ss god olivenolje
3-4 hvitløkbåter
1 ts salt
½ ts pepper
150 ml hvitvin
4-8 stilker (blad)persille

300 g båndspagetti (tagliatelle, fettuccine)
2-4 ss pecorino toscano (eller annen revet hardost av parmesantype)

 

Utstyr
Primus ELLER det du trenger for å lage et bål
1 pensel (til å rense sopp)
1 fjøl
1 kniv
1 sleiv ELLER stekespade
1 gryte med lokk
1 panne med lokk (eller med aluminiumsfolie)
EVT. 1 pastasleiv ELLER 1 dørslag

 

Fremgangsmåte

2017.01.08_Tagliatelle_porcini_VM_006

Rens, ikke vask, steinsoppen. Fjern også rørene med mindre soppen er svært ung. Kutt opp soppen i små til mellomstore skiver. Finhakk også persillen og hvitløken.

Vi går nå ut fra at du kun har én primus eller plass til én gryte på bålet, og begynner derfor med soppen (fordi denne tåler å varmes igjen, i motsetning til pastaen). Har du kapasitet til to gryter, begynn heller med å sette på vann til pastaen.

Varm stekepannen med olivenolje. Ha i soppskivene, hvitløken og salt og pepper.

 

2017.01.08_Tagliatelle_porcini_VM_013

Fres opp soppen skikkelig. Stek så videre på lav til middels temperatur i minst 6-7 minutter, helst under lokk. Hell deretter i hvitvinen og kok videre på høy varme med lokk i 4-5 minutter. Ta så av varmen og sett til side.

 

2017.01.08_Tagliatelle_porcini_VM_016

Senest nå setter du på pastavannet. Ha båndspagettien i rikelig kokende, saltet vann. Følg pakkens instrukser, men påse at pastaen blir al dente.

Når pastaen er ferdig, skal de to kun blandes: Hell av pastavannet etter beste evne og varm gjerne soppen raskt igjen. I Italia ville man enten helt tagliatellien i pannen med sopp og blandet alt der. Eller, for en penere anretning, has tagliatellien på tallerkenen med en fordypning i midten, og soppen og sausen legges pent i gropen.

 

2017.01.08_Tagliatelle_porcini_VM_033

Ha i alle fall over hakket bladpersille og revet hardost rett før servering. Og nyt steinsopptagliatellien din varm, gjerne med et glass hvitvin! Buon appetito!

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no