Ensalada de aguacate: Helårs kolombiansk avokadosalat

Kategorier: Vegetar | 0

2016.02.08_Ensalada_aguacate_VM 036

I den kalde årstiden har jeg lite appetitt på salater. Med noen få unntak. Avokadosalater, særlig på kolombiansk vis, er noe jeg kan nyte på helårsbasis. Kanskje fordi det er noe ikke-salataktig over avokadoen. Og rett og slett fordi en kolombiansk avokadosalat er kjempegod.

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Du har det kanskje som meg om vinteren? Man føler at man savner noe, og at man burde vært litt sunnere i kostholdet? Salat!? “Æh, nei takk.”

Og så kommer jeg på at det jo finnes én salat jeg har appetitt på, også om vinteren. Og det er nettopp denne avokadosalaten, slik den spises i Colombia og i nabolandet Ecuador (eller egentlig i store deler av tropisk Latin-Amerika).

Jeg kjenner den egentlig helt siden jeg bodde i Madrid, der jeg fikk den servert igjen og igjen av kolombianere i den spanske hovedstaden. Men det er noe med salatoppskrifter og meg – de går så lett i glemmeboken …

Om så lykkeligere blir gjensynet hver gang jeg tilfeldigvis kommer over oppskriften i notatene mine. Og nå som jeg publiserer oppskriften her på verdensmat.no, regner jeg med å komme over den mer jevnlig!

Kolombianerne, som ikke plages med vintre, er flinke med salater. Noe som kanskje er en dyd av nødvendighet, gitt det egentlig ganske usunne kostholdet i landet og regionen. Fritert mat, fett og sukker konsumeres til overmål, og om så gladere blir man når man får servert en salat mellom alle kaloribombene.

col_mercado_Tacueyo
Landsens marked i småbyen Tacueyó, sør i Colombia. Frukt og grønt er alltid rikelig til stede i Colombia, og menyene i landet bugner av herlige fruktsafter og deilige salater. Foto: Juan Sebastián Ramírez Navas / Wikimedia.

Jeg er ingen apostel for sunn mat, men akkurat til kolombiansk kraftkost er landets mange gode salater et “nødvendig onde”.

Skjønt, i tillegg til de svært gjenkjennelige grønne salatene som serveres i Colombia (som regel med rødløk og tomat), er de vanligste også ganske kraftige. Tunfisk, kylling, egg, pølse, ja selv flesk er ikke uvanlig i en kolombiansk salat. Og majones. Masse majones.

Jeg har heller hengt meg opp i de litt friskere variantene fra Colombia og Ecuador. De med mais, mango eller ananas. Eller denne, avokadosalaten som bringer meg gjennom vinteren – med en og annen C-vitamin og med nytelse!

Variasjoner
I Colombia og Ecuador er det selvsagt som her hos oss: Folk varierer fra gang til gang og fra årstid til årstid hva de har i salaten. Noen ganger vil vi ha det litt friskt, noen ganger litt klassisk. Men, også som hos oss, variasjonene har sin kulturelle grense (så du vil for eksempel ikke finne revet kålrot i en salat fra disse traktene).

Standard er følgende: Avokado, tomat og rødløk i salaten. Olivenolje, sitronsaft og salt og pepper over salaten.

Så kommer variasjonene. I stedet for slangeagurk (som er vanligst) brukes ofte vanlige, grønne salatblader eller rucola. Som en ekstra vri brukes gjerne noe fetalignende ost (da gjerne med kikerter og uten tomat) eller litt fersk mango (nydelig friskt!). Og så finnes det dem som bytter ut koriander med basilikum (men det er ikke så vanlig).

Siden jeg som regel bruker dette som vintersalat, pleier jeg å foretrekke litt hvitost i salaten (noe som for øvrig fungerer hele året, også ute i solsteiken). Men som frisk sommersalat bytter jeg gjerne ut fetaosten med litt fersk mango.

Til dressingen i en salat med fersk koriander bruker man helst ikke eddik. Saften fra en sitron (eller lime) passer vesentlig bedre til koriander! Men en dressingvariasjon jeg har fått servert er å grille/bake en del hvitløkbåter (NB: Pakk dem i aluminiumsfolie) og knuse disse i olivenoljen. Det blir helt nydelig!

 

 

2016.02.08_Ensalada_aguacate_VM 003

 

 

Oppskrift

Ingredienser

1 stor / 2 små avokadoer
½ rødløk
2 solmodne tomater eller 10-12 cherrytomater
½ slangeagurk eller 1 salatagurk
EVT. 100 g fetalignende ost ELLER mango
15-25 stilker fersk koriander (eller basilikum)

4-5 ss olivenolje
½ sitron (2-3 ss sitronsaft)
¼-½ ts salt
¼-½ ts pepper
EVT. en liten pris sukker

 

 

2016.02.08_Ensalada_aguacate_VM 004

Skjær rødløken i tynnest mulige skiver. Kutt tomatene i biter eller båter (cherrytomater i to halvdeler). Kutt agurken i ikke for små terninger. Bruker du hvitost eller mango, kutt dette i middels terninger.

NB: Vent med avokadoen og korianderen til siste øyeblikk! Avokadoen oksiderer veldig raskt og korianderen visner på et blunk, og det er kun sitronsaften som vil hindre dette.

 

2016.02.08_Ensalada_aguacate_VM 007

Press ½ sitron. Bland sitronsaften med olivenolje, salt og pepper og eventuelt en pris sukker i en liten skål (bruk gaffel). Hakk nå korianderen og rør den inn i dressingen.

 

2016.02.08_Ensalada_aguacate_VM 012

Bland tomater, rødløk og agurk (og eventuell mango) i salatbollen eller -fatet.

 

2016.02.08_Ensalada_aguacate_VM 016

Nå kan avokadoen skrelles og skjæres i båter eller terninger. Legg avokadoen pent oppå de andre grønnsakene.

 

2016.02.08_Ensalada_aguacate_VM 019

Ha straks over dressingen, og påse at særlig avokadoen “får sitt”. Ikke rør – det kan vi gjøre på bordet, ved servering.

Bruker du feta eller en annen hvitost, legg denne på helt til slutt.

 

2016.02.08_Ensalada_aguacate_VM 052

Server frittstående, typisk som forrett eller siderett til middagen. I Colombia ville det vært typisk å servere en skål av chilidippen ají picante ved siden av. Dette er en av de få salatene som ikke roper etter brød å spise ved siden av.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.