Bolo de cenoura: Enkel og lekker gulrotkake fra Brasil

Kategorier: Bakst, Desserter | 0

2015.12.06_Bolo_de_cenoura_VM_066

Gulrotkake er en av de mest populære kakene i Brasil overhodet, især hva angår hjemmebakst. En brasiliansk bolo er en av de desidert beste utgavene av gulrotkake, og trolig den mest spektakulært utseende. Og det er jo betegnende beskrivelser for mye av det som kommer fra Brasil. Og smaken? Svært lik den norske, men mindre søt og mindre krydret!

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Da jeg reiste rundt i Brasil, var bolo de cenoura, eller gulrotkake, en av de mest typiske kakene man fikk servert landet rundt. “Ikke noe rart med det,” tenkte jeg, for slik er det jo tross alt i Norge også.

Men jo! Det er faktisk litt rart! Både gulrotkake i Norge, og gulrotkake i Brasil.

Det er et litt artig poeng at vi nordmenn ofte kan stå frem som like eksotiske i matveien som brasilianerne. Gulrotkake illustrerer dette. Jeg har nemlig disket opp med norsk gulrotkake både i Tyskland og Spania, og blitt møtt med undring og hoderisting. “Kake? Av gulrøtter?? Det kan da vel ikke være noe godt!” Franskmenn forteller meg at reaksjonen er den samme i Frankrike.

Dette er altså ikke en så universell kake som vi gjerne vil tro. Gulrotkaken er kanskje relativt kjent i den engelskspråklige verden, men vel egentlig en litt eksentrisk rett også der. I Norge, derimot. Og i Brasil …!

Er det så noen vesensforskjell på den brasilianske og den norske gulrotkaken? Ja. Både på smak og utseende. I selve kaken er den viktigste forskjellen at gulrøttene ikke rives men kuttes helt i stykker i en kjøkkenmaskin, og at man bruker vesentlig mer olje i deigen. Men den viktigste forskjellen er toppingen, eller glasuren, som i Brasil skal være av sjokolade. Det gir en bolo også sitt herlige utseende.

Men ellers er likhetspunktene i oppskriftene mye mer forbløffende enn forskjellene. Mengdeforholdene mellom mel, sukker og egg er nesten identiske mellom norske og brasilianske oppskrifter. Alt tyder derfor på et felles opphav, og det opphavet vil jeg anta at ligger i Nord-Amerika. Der er nemlig også grunnoppskriften omtrent den samme.

Men dette gjelder de moderne gulrotkakene (som den brasilianske definitivt er, for den har ikke en altfor lang historie i landet). Gulrotkaker er dokumentert helt tilbake til middelalderens Europa. Opphavet er umulig å kartlegge, men flere spor peker mot det tysksveitsiske grenselandet. Rüeblitorte, en lokal variant av gulrotkake, er fortsatt en populær rett i deler av Sveits, der den går for å være en lokal spesialitet i kantonen Aargau.

I Nord-Amerika synes gulrotkaken først å ha blitt allment kjent og populær etter Andre verdenskrig, trolig som import fra England. Jeg antar, men lar meg gjerne korrigere, at oppskriftene på typiske gulrotkaker i Norge og i Brasil stammer fra nettopp USA i etterkrigstiden.

Men opphavet skjemmer ingen! Og den brasilianske versjonen av gulrotkake, bolo de cenoura, har da også utviklet seg til å bli noe spesielt, med faste ingredienser og teknikker som kun hører en brasiliansk gulrotkake til. Og med et særegent og forlokkende utseende.

Oppskriften nedenfor er en av de mest brukte i Brasil. Det er fordi den er fra brasiliansk fjernsynskjøkken, som er kilden for folk flest. Der hadde tv-kokk Rita Lobo virkelig en enkel og god oppskrift å komme med. En som fungerer!

Er du litt spent på hva brasilianerne har gjort ut av gulrotkakeoppskriften? Og hvilken som er best? Den brasilianske er, etter min dom, den flotteste å se til, mens “vår” er den saftigste. Og smaken? Ja, det er en smakssak!

Om kakeformen
Den mest typiske kakeformen som brukes til en bolo i Brasil er den runde med hull i midten. Men ikke den samme hullformen som er typisk i Norge. Siden kaken hever (og toppen dermed blir rund), får den ikke snus på hodet. Og til dette finnes det hullformer som har en flat underside.

En slik form har ikke jeg funnet (enda). Derfor bruker jeg det nest mest brukte i Brasil, nemlig en rektangulær form. Slik vil kakebitene vi serverer senere også bli fine firkantede stykker.

Mest “feil” blir de vanlige runde kakeformene eller avlange brødformer. “Feil” av rent estetiske grunner. Men det er selvsagt helt objektivt, og jeg må innrømmen at jeg som regel har lagd en flott bolo nettopp i en rund springform.

Bruker du rund kakeform (springform), bør den ha en diameter på om lag 20-22 cm til ingrediensene nedenfor.

 

 

2015.12.05_Bolo_de_cenoura_VM_002

 

 

Oppskrift

Ingredienser

Til gulrotkaken:
250 g skrellede gulrøtter (3-4 stk.)
125 ml nøytral olje (solsikke-, raps-, mais-)
4 små (3 store) egg
250 g sukker
350 g hvetemel
1 ss bakepulver
¼ ts salt

1 ss smør og litt mel til smøring av kakeformen

Til glasuren (toppingen):
1 ss smør, margarin ELLER nøytral matolje
3 ss kakaopulver
125 g sukker
3-4 ss vann

 

 

2015.12.05_Bolo_de_cenoura_VM_006

Sett bakeovnen på 180 °C.

Skrell og kutt gulrøttene grovt. Ha dem i kjøkkenmaskin/blender sammen med oljen og eggene.

 

2015.12.05_Bolo_de_cenoura_VM_008

Når massen begynner å bli fuktig, bland inn sukkeret. Kjør totalt i ca 5 minutter til det blir en helt jevn masse.

 

2015.12.05_Bolo_de_cenoura_VM_009

Bland hvetemel, bakepulver og salt svært godt.

 

2015.12.05_Bolo_de_cenoura_VM_010

Bland så massen fra blenderen sakte med melblandingen. Bruk gjerne visp for å få det jevnt.

 

2015.12.05_Bolo_de_cenoura_VM_013

Smør en form (Ø= 20-22 cm, eller rektangulær) med litt smør, og strø deretter over et tynt lag mel.

 

2015.12.05_Bolo_de_cenoura_VM_015

Ha deigen i formen (på bildet lages dobbel porsjon). Sett i forvarmet ovn (180 °C) og la stå i 40-50 minutter.

 

2015.12.05_Bolo_de_cenoura_VM_019

Etter at du tar kaken ut av ovnen, la den stå og kjøles i minst 15 minutter før den tas ut av formen. Sett så kaken på en rist (med en tallerken under, for å fange opp søl fra toppingen).

 

2015.12.05_Bolo_de_cenoura_VM_024

Glasur: Bland alle ingrediensene i en liten gryte. Kok under konstant omrøring i 3-5 minutter.

 

2015.12.05_Bolo_de_cenoura_VM_028

Hell glasuren forsiktig over kaken mens den er flytende.

 

 

2015.12.06_Bolo_de_cenoura_VM_028

La toppingen stivne før kaken has over på serveringsfatet.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.