Guasacaca: Genial avokadodipp fra Venezuela

Kategorier: Snacks, Vegetar | 0

2015.11.21_Guasacaca_VM_040

Guasacaca er Venezuelas svar på Mexicos guacamole. Den vakrere og mer smakfulle versjonen, vil man hevde i Venezuela. Og det har venezuelanerne ikke så urett i! Denne avokadodippen, med sin heftige grønnfarge, står seg nemlig svært så godt i konkurranse med sin meksikanske fetter. Og den har minst like mange bruksområder.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Selv om alle andre alltid vil sammenligne guasacaca med den mye mer kjente guacamole, er venezuelanerne virkelig stolte av sin “nasjonale” salsa. Dette er “en ekte venezuelansk rett,” har flere påpekt overfor meg, “ikke en venezuelansk kopi av guacamole“.

Vel, akkurat derom kan det diskuteres. Likhetene er tross alt litt for store. Men det som kan slås fast, er at dette er den definitivt mest brukte og folkelige av salsaene i Venezuela. I svært mange familier er det til og med den eneste salsaen som lages jevnlig, i klar kontrast til det salsaelskende nabolandet Colombia.

Jeg har besøkt de fleste kroker av det fantastiske reisemålet Venezuela. Og jeg kan røpe for deg at venezuelanerne generelt er et par hakk kjedeligere i matveien enn i det meste av Latin-Amerika. Sterke smaker unngås helst, med unntak av frukt.

Så når venezuelanerne forteller at guasacaca er nærmest allemannseie, generelt “serveres til kjøttretter, fjærkre, empanadas og arepas” (Venezuelas turistkontor) og er vanlig på restauranter, så er dette sterkt overdrevet. Da jeg reiste landet rundt på 1990-tallet, kom jeg over guasacaca en eller to ganger. Siden har salsaen blitt en god del vanligere.

Når alt dette er sagt, så finnes det mangt et gullkorn i det venezuelanske kjøkkenet, som også er det kjøkkenet jeg kjenner aller best i Latin-Amerika. Dette er i stor grad de rettene som er litt gjemt bort, som ikke presenteres på restaurant, som folk kanskje har syntes virket litt for gammeldagse og hjemmelagde. Og guasacaca, som virkelig har begynt å komme frem i lyset de siste årene.

Venezuelanerne begynner å få litt mer selvtillit på sitt nasjonale kjøkken. Og det bidrar til at flere og flere retter som hittil er blitt “holdt skjult” for turistene nå vises frem. Vi skal innom flere verdige venezuelanske bidrag til verdens kjøkken fremover!

Dette til tross for at venezuelanske oppskrifter er noe av det mest tidkrevende for meg. Jeg sitter nemlig på lokale kilder, og de er ikke lite vriene å oversette. Nesten hver enkelt ingrediens må diskuteres, fordi den har sitt eget nesten-spanske navn i Venezuela. Målene er håpløse for en europeer. Og det er forbløffende lite nedskrevet med eksakte mål. Der er litt sånn at “man tager et alen av …” …

Guasacaca er derimot en enkel rett. En som demonstrer kreativiteten i Venezuela, kombinert med de flotte, tropiske råvarene landet har å by på og bruker i fullt monn. Her er det avokado og paprika som står i førersetet.

Resultatet er en mild men likevel smakfull saus eller dipp som kan brukes til mangt. Den passer virkelig til tunge kjøttretter og ved siden både brødmat og fritert mat, akkurat som de sier i Venezuela. Men i Norge vil vi vel helst bruke guasacaca som dipp til potetgull, tacoschips eller annet snacks. Og også det er salsaen perfekt til!

Dette er en smårett jeg derfor virkelig kan anbefale deg, særlig hvis du allerede er litt kjent med dipper og salsaer. Da tror jeg du vil synes at guasacaca er et kjært og velkomment alternativ! Og kanskje din første matrett fra Venezuela? Bli med videre, så blir det flere!

Variasjoner
Venezuelanerne er overraskende feige når det gjelder chili og sterk mat, gitt at landet grenser opp mot “barske” Colombia og det karibiske rom, der nært sagt alle retter inkluderer chili. På spisesteder i Venezuela er det ikke uvanlig at maten knapt har salt, ingen pepper eller chili, og at det kun står salt og pepper på bordet. Ikke noe ají picante (chilisaus), som i det meste av Sør-Amerika.

Da overrasker det kanskje ikke at den vanligste måten å lage en guasacaca på er nettopp uten chili. Så å si alle venezuelanske oppskrifter på guasacaca vil sette opp chili som “opcional”, valgfritt. Men i praksis betyr det “nei”. Jeg tar alltid “opcional” på ordet og velger meg (grønn) chili.

Det varieres også i forhold til i hvor stor grad alle ingrediensene skal moses helt eller grovhakkes. Jeg pleier å la en av avokadoene forbli grovhakket, mens jeg moser resten. Slik har jeg fått servert det i Venezuela. Men etter hva jeg har lest meg til, er nettopp dette en inspirasjon fra Mexico, for i Venezuela moses tradisjonelt all avokadoen.

Det varieres også mellom sitron og eddik. Eddik er nok den mest venezuelanske måten å lage guasacaca på, mens sitron hører mer til den meksikanske guacemolen.. Begge deler fungerer, men jeg har begynt å havne på hvitvinseddik (til min overraskelse).

Til sist er det også noen som sper ut guasacacaen med majones. Dette er ikke autentisk. Det er en idé fra USA, der den “meksikanske” guacemolen lages slik (i motsetning til i Mexico).

 

 

2015.11.21_Guasacaca_VM_003

 

 

Oppskrift

Ingredienser

2 store avokadoer
1 grønn paprika
EVT. 1 fersk grønn chili (f.eks. jalapeño)
2 hvitløkbåter
1 liten/middels løk
10-15 stilker fersk koriander
8-10 stilker fersk bladpersille
2-4 ss olivenolje (ikke for smakssterk)
2-4 ss hvitvinseddik ELLER sitronsaft
1-2 ts salt
EVT. litt pepper

 

2015.11.21_Guasacaca_VM_006

Legg én av avokadoene til side! Vask, rens og grovkutt resten av grønnsakene: Fjern frøene og grovkutt paprika og eventuell chili. Rens og grovkutt løk og hvitløk. Fjern steinen i og skrell den ene avokadoen. Rens koriander og persille.

 

2015.11.21_Guasacaca_VM_007

Ha alle ingrediensene – unntatt 1 avokado og saltet – i kjøkkenmaskinen eller blenderen.

 

2015.11.21_Guasacaca_VM_010

Kjør til du får en jevn og fin masse.

 

2015.11.21_Guasacaca_VM_011Smak til med salt, pepper og eddik/sitronsaft. Du kan også regulere konsistensen med litt mer olje.

 

2015.11.21_Guasacaca_VM_014

Skrell og hakk den siste avokadoen. Rør den inn i guasacacaen.

 

2015.11.21_Guasacaca_VM_023

Server kaldt, som dipp til snacks eller som bordkrydder til kjøttretter.

¡Que lo disfruten!

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.