Ghanesisk karveris: Smakfullt bilag til gryter

Kategorier: Vegetar | 0

2015.08.22_Karveris_VM_025

Dette er en genial liten siderett fra Ghana i Vest-Afrika. Genial, fordi den er så enkel og rask å lage, og fordi den passer overraskende godt til et stort antall gryteretter. Og ikke minst, fordi denne risretten minner oss om krydderet karve, som mange av oss tror vi ikke liker (men tar feil). Jeg er/var en av dem!

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Jeg var vel ikke akkurat entusiastisk da ghanesiske Emma og hennes tyske svigerinne Christina forklarte meg at “den typiske karverisen” skulle være bilaget til begge de to gryterettene fra Ghana de skulle lære meg å lage. “Karve? Uff da!” tenkte jeg. Men jeg sa ingenting.

Så kokte disse to fantastiske damene raskt i hop en ypperlig liten risrett, som smakte helt fortreffelig ved siden av kraftfulle (og fete) gryter. Overraskelse! “Jeg liker jo karve likevel!” utbrøt jeg. Og fikk et forundret blikk tilbake.

Siden har jeg lagd en og annen karveris. Ikke bare til de smakfulle ghanesiske grytene (spinatgryte og kjøttgryte). Også til litt mer impulsive restematgryter. Og særlig til fet mat passer karverisen.

Men har du levd noen årtier, trenger jeg vel ikke fortelle deg at karve og fet mat passer sammen som hånd i hanske? Det er urgammel visdom fra det meste av Europa. Og det er en av hovedgrunnene til at karven havner i akevitten: Den sies å hjelpe oss å fordøye og nyte fet mat.

Så måtte jeg altså få bistand fra Ghana for å gjenoppdage denne gamle, europeiske bondevisdommen.

Det er for øvrig ikke bare for fordøyelsens skyld at man har karve til fet mat. Det er også for smakens skyld. Karven synes å ha en fettnøytraliserende effekt allerede i munnen, trolig på grunn av sin friskhet. Og det er en utfyllende smak. Det fungerer rett og slett godt.

Tanken på å ha karven i risen tror jeg derimot trygt må kunne kalles en vestafrikansk oppfinnelse. I Ghana er risen et av de viktigste mettende bilagene, ved siden av rotgrønnsaken kassava (eller kassavamel). Og denne ghanesiske måten å koke og smaksette risen på er en svært god idé.

Oppskriften kommer fra Emma Boahene, opprinnelig fra byen Koforidua i Ghana. Hun har fått den av sin mor (årgang ca. 1920), så ideen er langt fra ny. Altfor gammel kan den imidlertid ikke være, for karve kommer opprinnelig fra Midtøsten og Middelhavet, og nådde nok ikke Ghana før i kolonitiden. Men dette gjelder et stort antall ingredienser i de fleste moderne rettene i det vestafrikanske kjøkkenet.

Ghanesisk kjøkken er i det hele tatt en liten gullgruve av mattradisjoner og ingredienser som gikk av moten i Europa for noen tiår siden, men som er blitt videreutviklet der og afrikanisert. Sånn utover de rent tropiske, mye eldre rettene, altså.

Men alt i alt er det vestafrikanske kjøkkenet mye mer beslektet med det europeiske enn asiatiske mattradisjoner. Og det er kanskje grunnen til at det er så lett for oss å elske vestafrikansk mat. Jeg for min del er i hvert fall stor fan!

Og så takker jeg Emma og Christina for å ha hjulpet meg å gjenoppdage nytten av karve. Og for denne geniale lille sideretten.

Tips:
Hvis du ikke har brukt karve på en stund, sjekk om den du har på lager fortsatt duger. Passe fersk karve lukter skikkelig heftig, og har karven din ikke noen sterk aroma, vil den trolig heller knapt ha noen smak eller funksjon.

 

2015.08.22_Karveris_VM_003

 

 

Oppskrift

Ingredienser (2 porsjoner)

2 ss solsikkeolje
2 ss karve (hel)
1-2 løk i tynne skiver
250 ml basmatiris (eller annen langkornet middagsris)
500 ml vann
½ ts salt

 

2015.08.22_Karveris_VM_004

Kutt løken i tynne skiver. Skyll karven i kaldt vann. Skyll risen i kaldt vann.

 

2015.08.22_Karveris_VM_007

Varm olje til høy temperatur i en gryte (helst non-stick). Stek løken glassaktig.

 

2015.08.22_Karveris_VM_012

Demp temperaturen. Ha i karven, salt og deretter risen. Rør. Varm eventuelt vannet samtidig i en vannkoker – slik går alt raskere.

 

2015.08.22_Karveris_VM_018

Ha raskt i vannet, og rør. Sett på høy varme, kok opp risen under lokk og demp så varmen til et minimum. La trekke/småkoke i 8-10 minutter (risen skal være bløt utenpå men litt hard inni).

 

2015.08.22_Karveris_VM_024

Ta risen av varmen. Ha over en plastpose/plastfolie og lokk, og la trekke i 8-10 minutter til. Du kan også vikle et håndkle rundt gryten for å holde på varmen. Plasten er for å tette gryten hermetisk – har du et supertett lokk, kan du prøve med kun dette.

 

2015.08.22_Karveris_VM_027

Server sammen med kraftige sauser/gryter.

 

Legg gjerne igjen en kommentar

You must be logged in to post a comment.