Cơm sườn trứng ốp la: Marinerte svinekoteletter fra Vietnam

Kategorier: Kjøttretter | 0

2018.07.03_Com_suon_trung_op_la_VM_051

Koteletter er jo typisk og velkjent tur- og grillmat. Men denne vietnamesiske varianten er virkelig noe for seg selv, med herlige eksotiske smaker og en delikat anretning. Og det meste av jobben kan vi gjøre hjemme, før vi går på tur.

 

Utstyr
2 primuser ELLER 1 stor grill ELLER det du trenger til et bål
1 gryte med lokk til ris
1 panne til speilegg
EVT. en grillpanne til kotelettene
1 stekespade
1 fjøl og kniv
1 skje
EVT. 1 rasp til gulrøttene

 

Oppskrift
Ingredienser

Til marinering (hjemme):
4 koteletter
2 sjalottløk ELLER vårløk
2-3 stilker fersk sitrongress
2 ss fish sauce
2 ss soyasaus
1-2 ss honning
2 ss nøytral matolje
¼-½ ts pepper
½ ts salt

1-2 gulrøtter
Litt eddik og sukker

Tilberedning ute:
De marinerte kotelettene OG gulrøttene
2-4 egg
Litt stekeolje
Litt slangeagurk
EVT. 1-2 vårløk
EVT. noen ferske korianderblader
EVT. nuoc cham (vietnamesisk chilidipp)
200 ml ris (typisk jasminris)

 

 

2018.07.03_Com_suon_trung_op_la_VM_003

 

Fremgangsmåte

Hjemme:
Dagen før (eller 4-48 timer før) marinerer vi kotelettene: Finhakk sitrongresset (fjern de ytterste bladene, rotenden og alt som er trevlete) og sjalott- eller vårløken. Rør ut honningen i fish sauce, soyasaus og olje. Rør så inn hakket vårløk, sitrongress og litt salt og pepper. Skyll og tørk kotelettene og bank dem enten møre eller prikk dem med en gaffel, slik at de åpner seg litt ekstra for marinaden. Legg kotelettene i marinaden, dekk godt til og la stå kaldt, lengst mulig. Transporter kotelettene i marinaden.

Det kan også være greit å raspe gulrøttene hjemme, så slipper vi å ta med rasp. Rør inn 1 ss hvit eddik, samt bitte litt sukker. La trekke litt.

Ute:
Når vi har installert oss ute og forberedt bål, grill eller primuser, begynner vi med å koke risen, som tar lengst tid. Slangeagurk kuttes i tynne skiver, og eventuell vårløk hakkes i ringer. Plukk kotelettene opp av marinaden og grill dem på vanlig måte, eller stek dem i en grillpanne til de er godt gjennomstekte, og gylne og flotte å se til. Samtidig varmer vi litt olje i en panne og steker eggene på vanlig måte. Strø litt salt og pepper over eggene. Forbered eventuelt annet tilbehør, som for eksempel chilisaus, soyasaus og hakket koriander.

Da er maten klar! I Vietnam serveres dette som regel pent dandert, sammen på én tallerken: Ris, koteletter og egg ved siden av hverandre, pyntet med revet gulrot, agurkskiver, eventuelt tomater og vårløk. I tillegg kommer gjerne en chilidipp og soyasaus til risen ved siden av.

 

 

2018.07.03_Com_suon_trung_op_la_VM_022

 

Bakgrunn

Det avskrekkende vanskelige vietnamesiske navnet cơm sườn trứng ốp la betyr ikke stort mer enn “krydrede koteletter (sườn) med ris (cơm) og speilegg (trứng ốp la)”, løst oversatt. Det navnet ikke sier noe om, er den nesten spektakulære marinaden. Det er fordi slike marinader nærmest er en selvfølge i vietnamesisk kokekunst; altså ikke verdt å nevne.

Vietnamesisk kjøkken er ganske så “in” for tiden, særlig på kontinentet. Etter at thaikjøkkenet har åpnet vår interesse for sørøstasiatisk mat i hele Europa, er det Vietnamese street food som nå begynner å gjøre lykken. Det er snakk om raske retter med stor kompleksitet og masse smak, som serveres uformelt og gjerne også svært rimelig.

Rask og uformell mat, som i tillegg tilberedes “på gata” … det lover i utgangspunktet godt for noe spennende vi kan tilberede enkelt og greit på tur. Først må vi imidlertid innom en innvandrerbutikk og få tak i (rimelige) ingredienser. I tilfellet cơm sườn trứng ốp la er det kun sitrongresset vi må lete etter – andre asiatiske produkter som fish sauce, soyasaus, jasminris og chilidipp selges forlengst i norske kjedebutikker. Og i motsetning til de typiske, komplekse rettene fra Vietnam, trenger vi ikke eksotiske urter heller.

Får du smaken på cơm sườn trứng ốp la, så er dette kun én av en mengde lignende retter fra Vietnam med lange, vanskelige navn. Typiske varianter inkluderer et vell av kjøtt marinert i samme marinade, ja nesten en mixed grill. Prøv med fordel også svineribbe sammen med kotelettene, og gjerne kjøttpudding eller medisterkaker.

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no