Lentejas: Spanske linser med chorizo

Kategorier: Gryteretter, Kjøttretter | 0

2018.07.04_Lentejas_VM_042

En kraftig linsegryte er skikkelig husmannskost og hverdagsmat i Spania, med paprikapølsen chorizo og med en hel mengde deilige grønnsaker og krydder. Spanske linser er en ekstra velsmakende energikilde, også for den som er på tur.

 

Utstyr
Grill, eller det du trenger for å lage et bål
Grillrist med plass til gryte og panne
1 stor gryte med lokk
1 panne
1-2 fjøler
1-2 kniver
1 potetskreller
1-2 sleiver
EVT. boksåpner
EVT. vinåpner
Dype tallerkener og spiseskjeer

 

Oppskrift
Ingredienser

250-300 g bacon(terninger)
5-600 g kokechorizo
3-4 løk
1 hel hvitløk
500-750 g gulrøtter
2 paprika (helst 1 grønn)
2-3 tomater
7-800 g poteter
800 g hermetiske linser (avsilt vekt)

100 ml olivenolje
100 ml kraftig rødvin (gjerne Rioja)
500 ml vann
1 grønnsaksbuljongterning
1 ts (grovmalt) pepper
1 toppet ss vanlig paprikapulver
1-2 ts chiliflak
2-3 laurbærblad
2 ts tørket timian
2 ss spisskummen
Salt og pepper
1-3 ts rødvinseddik (smak til)
EVT. 1-2 ts sennep

Bladpersille (finhakket)
EVT. noen kvaster timian

 

 

2018.07.04_Lentejas_VM_004

 

Fremgangsmåte

Grovt sett er det vi skal gjøre å steke de fleste grønnsakene og kjøttet i en panne (slik at de får stekesmak) før de røres sammen i gryten. Du kan forenkle dette ved å hoppe over stekepannen og ha alt rett i gryten. Du kan også forenkle jobben ute i felt ved å kutte grønnsaker og kjøtt hjemme, før du går. Det er det som tar mest tid.

Begynn med å rense og kutte alle grønnsakene ganske grovt (løk, gulrøtter, poteter, hvitløk). Baconet hakkes i mindre terninger og chorizopølsen i grove biter. Forbered ildstedet og varm både pannen og gryten med noe olivenolje. I gryta stekes bacon med (grov) pepper. Samtidig stekes løken i pannen. Når baconet er ferdig, prøv å holde kun moderat varme i gryten. Den brunede løken og rå hvitløk has i bacongryta. Stek så opp de neste ingrediensene i pannen, én etter én: Gulrøtter, paprika og chorizo, og bruk opp oljen etter hvert. Ingen av disse trenger å stekes lenge, de skal bare brunes lett, før de røres inn i gryten.

Knus så buljongterningen inn i gryten, og rør inn paprikapulver, chiliflak, laurbærblad og tørket timian. Spe straks på med rødvinen og kort tid etter tomatene. Fres litt, hell i vann og sett på lokk. Kok opp og rør etter hvert inn potetbitene. La småkoke under lokk i 15 minutter. Rør så inn linsene (hell av det meste av laken) og spisskummen, og la småkoke i 15 minutter til. Til sist smaker vi til med salt, pepper og eventuelt eddik og sennep.

Da er linsene serveringsklare! Et par timiankvaster eller hakket persille gjør seg godt som velsmakende pynt.

 

 

2018.07.04_Lentejas_VM_008

 

Bakgrunn

Linser er skikkelig hverdagsmat i det meste av Spania – både supper og gryter. De påtreffes sjeldent på restaurant, men om så oftere i private hjem, i alt fra studenthybler til eneboliger. Dette er nemlig skikkelig husmannskost.

Det finnes ingen fastspikket oppskrift på spanske linsegryter. De kan ofte være litt “pytt i panne”, altså en blanding av de grønnsakene man har liggende akkurat der og da, pluss ting en spanjol alltid har i matskapet, som paprikapulver, spisskummen og timian. Linsene kan være vegetariske, men det er heller sjeldent. Det er gjerne chorizopølsene som havner oppi linsegryten og gir en perfekt miks. Og, som ellers i Europa også, gjerne en større eller mindre baconbit.

Denne oppskriften er fra sørspanske Andalucía, noe vi merker ved at den føles mer arabisk- enn franskinspirert. Spisskummen er en viktig smak her, og paprika i alle former. Og denne oppskriften har gjort suksess ved mange anledninger, særlig når man har en sulten forsamling med god appetitt.

Derfor er denne sørspanske linsegryten også perfekt som turmat: Velsmakende og mettende! Den er beregnet for 6-8 personer, og disse personene holder vi enkelt i sving når vi skal fordele arbeidsoppgaver som sanking av ved, kutting av grønnsaker, matlaging og forberedelser av rasteplassen. Det hele er litt arbeidsintensivt i begynnelsen, som det jo oftest er med god mat, men så er belønningen om så større når maten kommer på “bordet”.

2018.07.04_Lentejas_VM_023

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no