Rækjusúpa: Kraftig rekesuppe fra Island

Kategorier: Fisk og skalldyr | 0

2018.07.15_Raekjusupa_VM_063

Reker er skikkelig ute-i-solen-mat! Og utover de vanlige nypillede rekene med majones, kan vi også lage et litt mer kraftig sommermåltid av disse små smaksbombene, nemlig rekesuppe. Islendingene har en herlig oppskrift på dette, som også fungerer ypperlig som turmat.

 

Utstyr
Primus, eller det du trenger for å lage et bål
2 gryter (1 med lokk)
1 dørslag
1 sleiv
1 visp
1 øse
1 fjøl
1 kniv
Vinopptrekker
Spiseskjeer

 

Oppskrift
Ingredienser

1 kg (frosne) reker
1½ liter vann
1-2 fiskebuljongterninger
150 g smør ELLER margarin
1-2 løk
1-2 gulrøtter
EVT. 1-2 hvitløkbåter
EVT. 1 ts karripulver
3 ss hvetemel
50-100 ml tørr hvitvin
150 ml fløte
Salt og pepper
EVT. litt persille

Tilbehør:
Gjerne noe brød og smør

 

 

2018.07.15_Raekjusupa_VM_003

 

Fremgangsmåte

Når du har funnet plassen din, begynn med den mest tidkrevende oppgaven, nemlig å pille alle rekene. Ha rekesloet i en kjele med 1,5 liter vann og fiskebuljonterninger. Kok opp. La småkoke under lokk i 15-20 minutter og sil deretter kraften gjennom dørslaget (spar kraften og kast sloet). Kutt samtidig grønnsakene: Løken hakkes ganske fint, gulrøtter kuttes i tynne skiver eller små terninger. Eventuell hvitløk finhakkes.

Varm gryten med smøret og stek løken og etter hvert gulrøttene, sammen med eventuelt karripulver. Stek til løken har myknet godt. Rør nå inn melet og visp sakte inn den varme rekekraften. Pass på at det ikke klumper! La småkoke i 15-20 minutter, og rør en gang i blant slik at det ikke svir seg i bunnen. Rør så inn hvitvinen og fløten. La det hele småkoke i 3-4 minutter til og smak til med salt og pepper. Til sist rører vi inn de pillede rekene og tar straks gryten av varmen. Spar gjerne noen reker til pynt.

Server suppen varm. Strø gjerne over noen reker og litt hakket persille. Litt brød med smør passer godt ved siden av. På Island bruker man helst veldig mørkt rugbrød som tilbehør, men en baguette smaker også fortreffelig til denne suppen.

 

 

2018.07.15_Raekjusupa_VM_026

 

Bakgrunn

Rekesuppe er overraskende uvanlig i Norge, men det står på menyen i svært mange land verden over. Særlig i Asia. Thaikjøkkenet har flere supergode supper der reker spiller hovedrollen. Også på Filippinene, i Indonesia, Kambodsja og Malaysia kokes det ekstra smaksrike og nydelige supper på reker. Og i Afrika, samt Latin-Amerika.

I tropene går det selvsagt i andre typer reker – de som gjerne oppsummeres under navnet “kongereker” (og veldig feilaktig også “scampi”) her i Norge. Fordelen er at disse rekene er, eller kan være, ekstra store. Eller lekre å se til, med andre ord. Og dermed også ganske raske å pille.

Når vi ser etter oppskrifter etter “våre egne” grønlandsreker, som er minst like herlige på smak, er det mindre å ta av. Amerikanerne har sin chowder, og nordtyskerne har flere lokale rekesupper. Og så er det islendingene, som nærmest sitter på kilden og som har funnet flere måter enn nordmennene til å benytte seg av og nyte de store rekebestandene.

Denne rekesuppen er én av mange variasjoner over temaet rækjusúpa på Island. Du har selvsagt latmannsversjonen med ferdigpillede reker i lake også på Island (en smaksmessig nedtur). Du har de franskinspirerte versjonene med selleri, persillerot, purreløk og vin. Du har mer amerikanske versjoner med mais og bacon. Eller supper med sei og reker som går i retning “bergensk fiskesuppe”. Eller denne, som er en tradisjonell “søndagsversjon”, inkludert en liten tøtsj fransk raffinement (vin), og som kanskje er den vanligste på Island.

Det flotte med denne nydelige rekesuppen er at den er godt egnet som turmat, dersom du tåler en runde rekepilling, altså. Og siden vi i alle fall må pille, er det jo et godt påskudd for å ta med litt ekstra reker og få en liten forrett med på kjøpet!

2018.07.15_Raekjusupa_VM_049

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no