Liberisk kylling i svarte bønner

Kategorier: Fugl, Gryteretter | 0

2018.07.25_Liberisk_kylling_VM_020

Dette er en populær og enkel kyllingrett fra vestafrikanske Liberia. Liberia har en særegen kultur, da det aldri ble kolonisert og en stor del av befolkningen er frigitte slaver fra Nord-Amerika. Chicken with black beans er da også en rett med afroamerikanske røtter som smaker like mye av Karibia som av Vest-Afrika.

 

Utstyr
Primus, eller det du trenger til et bål
1 bred gryte eller høy panne
EVT. 1 liten ekstra gryte (til ris)
1 ren pose eller 1 beholder med lokk
1 bolle
Fjøl
1 kniv
1 sleiv
EVT. sitruspresse og rasp

 

Oppskrift
Ingredienser

2-3 kyllingfileter
1½-2 ss hvetemel
2-4 ss uraffinert palmeolje ELLER solsikkeolje til steking
2 røde spisspaprika
6-10 små sjalottløk
2-5 hvitløkbåter
½-2 røde chili
250-300 g svarte boksbønner
1 appelsin (saft og skall)
2 ss eddik (ELLER 125 ml rødvin)
1 kyllingbuljongterning
Vann
EVT. 1 ts sukker
Salt

Tilbehør:
Ris
EVT. kokebananer, søtpoteter eller maniok

 

 

2018.07.20_Liberisk_kylling_VM_004

 

Fremgangsmåte

Hvis du vil forberede noe hjemme for å gjøre ting lettere ute i felt, kutt kyllingen i porsjonsbiter, press appelsinen og rasp litt av appelsinskallet. Kutt kyllingen i ganske store og tynne biter eller strimler (4-5 cm). Bland 1½-2 ss hvetemel og ½ ts salt i en ren pose eller beholder med lokk, ha i kyllingbitene og rist godt sammen. Paprikaen kuttes også i pene, store strimler. Halvparten av sjalottløkene skrelles og las forbli hele. De andre sjalottløkene og hvitløken skrelles og finhakkes. Chilien las forbli hel (blir mildere) eller kuttes i to på langs mens frøene fjernes (blir sterkere). Appelsinen presses.

Varm pannen/gryten med olje og stek kyllingbitene (md mel) og de hele sjalottløkene under bevegelse i rundt 10 minutter. Plukk ut og legg til side i skålen. I den samme pannen og oljen (spe eventuelt på litt mer) steker vi nå paprikastrimlene lett. Når disse har myknet, spe på med hakket sjalottløk, hvitløk og chili. Etter noen minutter rører vi inn en knust buljongterning og bønnene (uten lake). Hell deretter i totalt ca. 400 ml væske, noe som inkluderer appelsinsaften, vann og eddik eller rødvin. La koke på middels til høy varme uten lokk i 15-20 minutter, til sausen er god og tjukk. Husk også å sette på ris eller annet eventuelt tilbehør! Når det gjenstår 5 minutter, har vi også i kyllingbitene igjen. Smak til slutt til med salt og gjerne litt sukker.

Server varmt, helst pyntet med litt revet appelsinskall. Ved siden av serverer vi typisk ris, gjerne også med kokte kokebananer, søtpoteter eller maniok.

 

 

2018.07.20_Liberisk_kylling_VM_024

 

Bakgrunn

Liberia er et spennende, splittet land, både kulturelt og i matveien. Befolkningsflertallet er opprinnelig vestafrikansk, og de fleste matrettene er også varianter av det vi finner ellers i Vest-Afrika. Men en stor og som regel statsbærende minoritet er tidligere afroamerikanere, med røtter fra hele Afrika og slaveplantasjene sør i USA. Også disse har satt sitt preg på liberisk matkultur.

Chicken with black beans er blant de liberiske rettene med amerikansk bakgrunn, og du finner svært lignende oppskrifter nettopp sør i USA og på karibiske øyer som Cuba. Vi kan kalle det en kreolsk rett som har funnet veien tilbake til Vest-Afrika.

I dag er dette en matrett som også begynner å spres litt i nabolandene, som Côte d’Ivoire (Elfenbenskysten), der den kalles poulet bicyclette (“sykkelkylling”, et navn som angivelig kommer fra sykkelbudene som leverer denne retten). Grunnen til at denne liberiske retten har økende popularitet er vel nettopp at den virker ganske europeisk, noe både den vestafrikanske middelklassen og et økende antall turister setter pris på.

Derfor kan vi også velge mellom å lage en mest mulig “europeisk” versjon av kylling i bønner slik den serveres på restauranter – eller en mest mulig vestafrikansk versjon, slik den lages av vestafrikanske husmødre. For en mer “hjemmelaget” vestafrikansk variant, bruk sterk, rød chili (som habanero), litt eddik i sausen og ikke minst uraffinert palmeolje til steking. Denne virkelig anbefalelsesverdige, smakssterke, oransjerøde oljen selges i de fleste innvandrerbutikkene. Til en turistvennlig versjon, bruk mild chili, rødvin i sausen og en nøytral olje til steking. PS: Den “hjemmelagde” vestafrikanske varianten er best!

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no