Eton mess: Klassisk, engelsk jordbæroppskrift

Kategorier: Desserter | 0

2018.06.07_Eton_mess_VM_048

Eton mess er en eldgammel oppskrift for en enkel og deilig dessert med opphav fra den famøse britiske kostskolen Eton. Dette er skikkelig sommermat, som helst nytes ute i solen, altså i praksis heller her i Norge enn i England.

 

Utstyr
1 bolle
1 visp
1 kniv
1 fjøl
Skåler og skjeer til servering

 

Oppskrift
Ingredienser

1 kurv kalde jordbær (ca. 500 g)
5-15 marengs (ca. 25-30 g)
100-150 ml kremfløte
EVT. 3- dråper vaniljeessens
EVT. litt melis
EVT. noen mynteblader

 

 

2018.06.07_Eton_mess_VM_009

 

Fremgangsmåte

Hjemme:
Om mulig transporterer du de kjølte jordbærene og kremfløten kaldt og i kjølebag, da denne desserten smaker best så kald som mulig. Du kan for enkelhets skyld bruke kremfløte “på boks”, selv om denne er søtet og sluttresultatet da kan bli litt for søtt. Hva angår marengs, lager man disse ganske enkelt selv hjemme, av stivpisket eggehvite og sukker (dobbelt så mange gram sukker som eggehvite). Eller du kjøper ferdige marengs (gjerne marengskakebunn) i butikken.

Ute:
Bryt opp marengsen i ikke for små biter. Skyll og rens jordbærene og kutt dem i 4-5-6 biter. Spar gjerne noen hele jordbær til pynt. Hold, om mulig, jordbærene kalde. Pisk kremfløten til den blir ganske stiv. Den skal fortsatt være tungtflytende, altså ikke helt stiv. Pisk gjerne noen dråper vaniljeessens inn i fløten. Rot forsiktig sammen kremen, marengsbitene og jordbærene.

Server så raskt som mulig, før desserten blir varm og før marengsbitene går helt i oppløsning. Pynt gjerne med noen hele jordbær, litt melis og/eller noen mynteblader. Men fortvil ikkeover estetikken: Selv ikke britiske stjernekokker har klart å få til en vakker presentasjon av denne roteretten! Eton mess nytes best i full sol.

 

 

2018.06.07_Eton_mess_VM_023

 

Bakgrunn

Eton mess betyr akkurat det navnet gir uttrykk for: En rotete eller sammenrotet rett fra den engelske kostskolen Eton. Dette er kanskje noe av det mest upretensiøse som noensinne er kommet ut av Eton, og onde tunger vil si, “noe av det beste”.

Eton College er elsket og hatet. Det er denne kostskolen som er det store symbolet på det fastgrodde, britiske klassesamfunnet. Et års studier på gutteskolen Eton koster om lag 400.000 kroner, men til gjengjeld kan avkommet nærmest regne med en lukrativ karriere innen finans eller politikk. 19 av Storbritannias statsministere har gått på Eton. Så langt.

Eton mess lever ikke opp til overklasseforventningene navnet kan finne på å skape. Derimot lever denne svært enkle og gode desserten opp til forventningene til aldersgruppen som studerer på Eton: 13- til 18-åringer. Eller som det heter i dag, “en skikkelig familiedessert”.

Den eldste nedskrevne oppskriften på Eton mess som er bevart er fra 1893, men retten kan være så gammel som fra 1700-tallet (som er tidspunktet marengsen ble populær i England). I tidligere oppskrifter var banan den vanligste frukten i bruk, men nå er det stort sett jordbær som brukes. Vil du prøve med banan, skal det meste av denne moses og røres forsiktig inn i kremen.

Eton mess har forlengst blitt en del av de årlige ritualene i den tradisjonsbevisste kostskolen Eton. Den serveres alltid på skolens årlige “4. juni-piknik” (som selvsagt ikke avholdes 4. juni, men i slutten av mai), et av de årlige sosiale høydepunktene på Eton.

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no