Yam wun sen: Lun thailandsk salat med glassnudler

Kategorier: Fisk og skalldyr, Snacks | 0

2018.06.06_Yam_wun_sen_VM_070

Denne nydelige, lune nudelsalaten med reker, kylling eller svin er blant de mer typiske piknikrettene i Thailand. Det er ikke minst fordi den er enkel å tilberede på tur: En termos varmtvann rekker til hele kokeprosessen.

 

Utstyr
Termos
1 liten kjele eller varmebestandig bolle
1 større bolle
Sil
Sitruspresse
Fjøl
Kniv
Saks
Skje
Tallerkener og spisepinner (ELLER kniver og gafler)

 

Oppskrift
Ingredienser

2 bunter (à 80 g) glassnudler av mungbønnemel
1 løk ELLER 4-5 sjalottløk
1-4 ferske, små, røde chilier
6-10 stilker kinesisk selleri (ELLER 2-3 stilker stangselleri)
1 potte (1 liten bunt) fersk koriander
EVT. andre grønnsaker som sopp, vårløk, thaimynte, 1 tomat, 5-6 salatblader
1 stor neve peanøtter (ristet med helst uten salt)
3-4 ss fish sauce
3-4 lime (saften av)
1-2 ts sukker
Litt salt
¾-1 kg ferske reker ELLER 5-6 ss tørkede småreker

 

 

2018.06.06_Yam_wun_sen_VM_007

 

Innkjøp
Det er enklest å finne autentiske ingredienser i en Asia-butikk. Forteller du betjeningen du at du skal lage yam wun sen, er det ikke usannsynlig at de kjenner retten og kan veilede deg. Når det gjelder glassnudlene, pass på at de er laget av mungbønner (engelsk mung beans) – ikke av rismel! I en Asia-butikk vil du også finne de røde minichiliene, kinesisk selleri (mye tynnere stilker og mer smaksrik enn stangselleri), fish sauce, rimelig koriander, lime og eventuelle ingredienser som tørkede småreker og thaimynte.

Har du ingen Asia-butikk i ditt nærområde, kan du erstatte småchiliene med større, røde chilier. Stangselleri kan erstatte kinesisk selleri. Ferske reker er like vanlig brukt som tørkede reker i Thailand. Fish sauce finnes også i mange vanlige kjedebutikker, og av og til finner man også glassnudler av mungbønnemel der. PS: Midtøsten-butikker har ofte en Asia-avdeling.

Fremgangsmåte
Rett før du går hjemmefra koker du opp rikelig vann og heller på termosen. Har du rå peanøtter (best), rister du disse i en varm panne i 6-7 minutter på kjøkkenet hjemme.

Når du er kommet frem til piknikstedet ditt, begynn med å tine og pille eventuelle frosne reker og å kutte grønnsaker. Løken kuttes i ekstra tynne skiver. Stangselleri kuttes tynt mens kinesisk selleri kuttes i biter på ca 5 cm. Chilien finhakkes (NB: Smak til hvor sterk den er!). Av korianderen og eventuell thaimynte piller eller klipper vi av de enkelte bladene og kaster stilkene. Andre eventuelle grønnsaker kan forbli litt grovere. Bland de hakkede grønnsakene og de hele eller halve peanøttene.

Så skal vi “koke” nudlene og mikse dressingen: Hell det kokhete vannet fra termosen over nudlene og la disse trekke i 6-7 minutter (du kan også ha nudlene i termosen, dersom praktisk). Imens presses saften ut av limen. Hell saften i den andre bollen og bland ca. 3 deler limesaft med 1 del fish sauce. Rør inn sukker og litt salt (forsiktig med saltet dersom peanøttene er salte, eller dersom du bruker salte, tørkede reker). Når nudlene har trukket ferdig, sil bort vannet og klipp dem i kortere biter. Bland nudlene godt med dressingen og la trekke et par minutter.

Bland så grønnsakene innunder nudler og dressing, sammen med rekene. Smak til med salt og sukker. Server lunkent eller kaldt.

 

 

2018.06.06_Yam_wun_sen_VM_027

 

Bakgrunn

Når vi bare får tak i ingrediensene, er det famøse thaikjøkkenet slett ikke så vanskelig. Og det er denne salaten et godt eksempel på. Yam wun sen er populært hverdagsmat i Thailand, vanlig street food og også en typisk rett som tilberedes ute på piknik.

Yam wun sen faller i kategorien salat, men den er såpass yppig at den godt kan fungere som et fullverdig måltid. Nå er sannheten at thailendere verdsetter kompleksitet, tidkrevende prosesser og detaljer. Skikkelig “borgerlig” thaimat skal i hvert fall inneholde 4-5 enkeltretter. Men også i Thailand har vi studenter og folk med tidsklemme, og for dem har vi khao kaeng, altså raske enrettersmiddager med alt på én tallerken. Som denne salaten.

Likevel følger yam wun sen alle regler for et fullverdig og kunstferdig thailandsk måltid: Vi har en kompleks miks av sterke og kontrasterende smaker, alt fra surt til søtt, sterkt og umami. Vi har en god miks av konsistenser, inkludert bløte nudler, sprø selleri og harde nøtter. Og vi har en fargerik og delikat presentasjon.

Og der har du en oppsummering av grunnreglene for et autentisk thaikjøkken! Yam wun sen er en ekstra frisk og flott introduksjon til dette herlige tradisjonskjøkkenet, som det er særdeles enkelt å få til. Og det beste av alt: Du kan lage titals autentiske varianter over dette temaet, for eksempel med kylling, bacon, blekksprut eller stekt sopp til erstatning for rekene.

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no