Picadillo cubano: Spennende kubansk tacosvariant

Kategorier: Gryteretter, Kjøttretter | 0

2018.06.03_Picadillo_cubano_VM 040

Denne kubanske hverdagsretten er en takknemmelig turmatrett å lage i det fri. Og den har en smakssammensetning som vil overraske de fleste. Det er en blanding av surt, søtt, salt og bittert som er vågal, men ender opp i perfekt harmoni.

 

Utstyr
Primus, eller det du trenger til et bål
1 større stekepanne
1 gryte til risen
Fjøl
Kniv
Potetskreller
Stekepade
Kniver, gafler og tallerkener
EVT. vinåpner

 

Oppskrift
Ingredienser

4-500 g kjøttdeig av storfe
2-3 ss olivenolje
1 løk
4-6 hvitløkbåter
1 rød paprika
2 poteter
150 ml tørr hvitvin ELLER vann og 1-2 ss eddik
2-3 ts malt spisskummen
1 ts oregano
1 boks hakkede tomater
100 ml (ca. 7 ss) rosiner
150 ml (ca. 10 ss) hele oliven
50 ml (ca. 3 ss) kapers
Ca. 1 ts salt
Pepper eller chili

Tilbehør:
Vanlig middagsris
EVT. litt fersk koriander ELLER persille
EVT. noen strimler rødløk
EVT. en liten salat

 

 

2018.06.03_Picadillo_cubano_VM 005

 

Fremgangsmåte

Vi begynner med å hakke grønnsakene: Løken hakkes ganske smått, hvitløken smått og paprikaen og potetene kuttes i mindre terninger. Forbered primus eller bål.

Varm en panne med et par skjeer olje og stek opp kuttet løk, hvitløk og paprika på middels til høy varme til disse mykner godt. Øk nå varmen og rør inn kjøttdeigen og krydderene (spisskummen, oregano og litt salt og pepper/chili). Hakk og bland godt. Fres kjøttdeigen til den tar farge. Slukk nå med vinen (eventuelt vann med eddik) og ha i potetene. Fres kort og rør etter hvert også inn tomatene. La småkoke i 10-15 minutter og ha noe væske (vann eller appelsinjuice) stående parat, dersom pannen tørker ut. NB: Pass på å holde potetbitene “under vann” hele tiden.

Husk også å sette på risen og tilberede eventuelt annet tilbehør!

Rør inn rosinene, la småkoke i 5 minutter til, eller til potetbitene er myke. Helt til sist rører vi også inn oliven og kapers, som kun skal varmes ganske kort. Smak først nå til med salt og pepper eller chili. Ta av varmen. Server straks og varmt, ved siden av hvit ris. Det er også godt med noe grønt, som fersk koriander og rødløk, eller en enkel salat ved siden av.

 

 

2018.06.03_Picadillo_cubano_VM 015

 

Bakgrunn

Picadillo cubano inkluderer, som du ser av oppskriften, større mengder rosiner, kapers og oliven, rørt inn i kjøttdeigen. Det er dette som gjør en kubansk picadillo så særegen: Kanskje litt avskrekkende for mange på første øyekast, men egentlig en perfekt harmoni mellom alle smakselementene.

Høres rart ut? Hør på tusenvis av kubanere! På denne karibiske øya kan man nemlig lage deilig, smaksrik og balansert mat, også dersom det (igjen) skulle skorte på en del ferske råvarer i butikkene i La Habana.

Picadillo cubano er en hverdagslig rett på Cuba. Man kan kalle dette det kubanske svaret på spaghetti bolognese eller tacos fra texmexkjøkkenet. Bare litt mer eksperimentervillig og spennende. Skal vi si, “tacos for viderekomne”?

Dette utsagnet ville vel både meksikanere og kubanere protestert mot. De ville, helt korrekt, gjøre oss oppmerksom på at picadillo er en egen gruppe matretter som forekommer i stor variasjon i Spania, den karibiske delen av Latin-Amerika og til og med på Filippinene. Hvert land har sin måte å lage og krydre picadillo på, så også Mexico og Cuba. Den kubanske er blant de mest spennende, og kan stå på egne bein som en middagsrett som er enkel å tilberede.

Ordet picadillo henspeiler på picado, som betyr hakket, eller i smalere forstand, carne picada, altså kjøttdeig. Picadillo er altså en rett som baseres på kjøttdeig, og vi kunne for så vidt kalt bolognesesausen en slags urform av picadillo. Eller tacosfyllet og fyllet i mange deigretter, som blant annet empanadas. Og picadillo kan da også brukes på alle disse måtene.

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no