Stor, blek piggsopp er en av de første sopptypene vi lærer å plukke. Men også en av dem det knapt finnes spennende oppskrifter til utover “som del av blandet skogsopp”. Annerledes i Spania: Her selges piggsoppen til og med på markedene, og det finnes en god del oppskrifter til kun piggsopp.
La oss være ærlige: De fleste plukker piggsoppen som et biprodukt, typisk nok for å spe på en ufullendt kurv med kantareller eller annen smakssterk sopp. Og så blandes den inn som soppfyllmasse i middagsretten. Piggsoppen har en god lukt, et tiltalende hvitt og fast kjøtt. Men under varmebehandlingen blir smaken svært så nøytral og mild.
I Spania anses piggsoppen ikke kun som fyllmasse. Soppen går der under det betegnende navnet lengua de vaca (“kutunge”), og det finnes flere gode oppskrifter til den. Blant dem er bønnesuppe og kikertsuppe med piggsopp. Men også her drukner denne soppen til dels i de andre ingrediensene.
Kokt piggsopp tilberedt “á feira” er derimot en hyllest til denne milde soppens egenskaper. Oppskriften har sitt utspring i det galisiske konseptet pulpo a la gallega, eller pulpo à feira, som det heter i Galicia, helt nordvest i Spania. Og dette er egentlig en blekksprutoppskrift! Også åttearmet blekksprut er nemlig smaksmild når den er kokt, og ikke så ulik i konsistens.
Retten lengua de vaca “á feira” er nok en forholdsvis ny idé, men den synes å bre om seg i Spania. Ikke bare med piggsopp, for øvrig. Jeg har også sett shiitake “à feira”. Også østerssopp “à feira” er mulig.
Piggsopp på galisisk vis passer også svært godt som turmat, selv om du har en 20 minutters koketid på poteter og sopp (som kan kokes i samme gryte). Nå er det alltid en risikosport å gå ut fra at man finner stor blek piggsopp, men de resterende ingrediensene veier ikke all verden (2 store poteter pluss litt krydder og olje), så risikoen er ikke all verden. Men ikke sats på denne piggsoppretten som en garantert middag! Se heller på den som en bonusrett, eller en mulig forrett.
Tips: Til denne piggsoppretten lønner det seg kun å bruke større eksemplarer av blek piggsopp. Den lille, rødgule piggsoppen har lite for seg her, da vi trenger litt store og tjukke biter for å lage et delikat måltid. Og siden stor piggsopp kan være markspist, pass på å plukke mer enn du tror du trenger (eller kontroller soppens kvalitet mens du plukker).
Pass på å bruke en ekstra god og smaksrik olivenolje! Dette er en kjernesmak i denne ellers milde retten, så det må være en olje som du liker smaken av.
De fleste oppskrifter vil insistere på grovt salt og at paprikapulveret skal være røkt, altså pimentón de La Vera. Jeg synes særlig det grove saltet kun blir i veien for en god smaksopplevelse. Røkt paprika, derimot, gir en veldig god spiss på denne soppretten. Med dette er noe du må prøve deg frem med.
Oppskrift
Ingredienser
250-300 g renset piggsopp (helst større og mer enn dem på bildene)
2 ekstra store fastkokende poteter
¾ ts (grovt) salt
2-4 ss extra virgen olivenolje
Litt paprikapulver (gjerne røkt paprika)
Utstyr
Det du trenger til å lage et bål ELLER primus
1 soppkurv eller pose
1 pensel til å rense sopp
1 gryte med lokk
1 fjøl
1 kniv
1 gaffel
Tallerkener
Kjøkkenpapir
Fremgangsmåte
Skrubb potetene ekstra godt, slik at de ikke skitner til soppen som de skal koke sammen med. Rens piggsoppen. Separer hatt fra stilk og kast markspiste deler. Skrap også helst bort piggene, da soppen ellers raskt kan få en “vasstrukken smak”.
Sett gryten med usaltet vann på varmen og kok opp poteter. Ha i soppen når potetene har kokt et par minutter. La småkoke under lokk i om lag 20 minutter. Soppen tar om lag like lang tid som potetene. Stikk en gaffel gjennom stilkene for å kjenne om den er ferdig.
De ferdigkokte potetene skylles raskt med kaldt vann for å bli mer håndterlige. Skrell dem så, og skjær dem i pene skiver på ikke mer enn ½ cm tykkelse. Potetskivene legges pent utover tallerkenen, side ved side. Strø over litt salt.
La soppen bli liggende i det varme vannet imens, så den holder varmen (retten blir bedre jo bedre du klarer å holde på varmen). Når potetene er klare, pass på å tørke den ferdigkokte soppen best mulig (bruk kjøkkenpapir).
Også soppen kuttes i skiver eller brukes i hele stykker. Legg disse stykkene/skivene pent over potetskivene. Strø igjen over litt salt, og dryss deretter over litt paprikapulver. Til slutt heller vi over en sjenerøs skvett extra virgen olivenolje.
Server soppen straks, mens den er varm eller lunken. Ved siden av er det godt med rødvin, samt grillet kjøtt eller fisk.
Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no