Heidelbeercreme: Rask blåbærkrem fra Alpene

Kategorier: Desserter | 0

2017.31.07_Heidelbeercreme_VM_024

Skog og mark bugner av blåbær! Men utover blåbær rørt ut i sukker, er det ikke mange enkle turretter med bær vi har tradisjon for her i Norge. Så hvorfor ikke se til Alpene for nye ideer? Der lager de en rask og enkel Heidelbeercreme av blåbærene.

Heidelbeercreme er en deilig og ukomplisert måte å tilberede blåbærene på, slik man kjenner det i Sveits, Østerrike og Sør-Tyskland. Ingrediensene er crème fraîche, jogurt, sitron, sukker og blåbær. Det er ikke mye jobb, og ingen koking, kjøling eller venting – i motsetning til desserter flest. Perfekt turmat, med andre ord!

Nå er det hundrevis av måter å lage blåbærkrem på i Tyskland, Østerrike og Sveits. Mange av dem inkluderer prosessene vi vil unngå. Også hva angår meieriproduktene, er det ingen fasit: Det spenner fra kremfløte til kvarg (kesam), jogurt og vaniljepudding som utgangspunkt. Oppskriftene avhenger veldig av hva en Heidelbeercreme skal brukes til: Kakefyll, topping, dessert eller forfriskning.

Men denne alpine oppskriften er ment som en rask dessert. Den eneste utfordringen er å frakte crème fraîche, jogurt og sitron noenlunde kjølig til rasteplassen din.

På kontinentet er blåbærkrem i større grad en delikatesse enn det anses som her hjemme. Det er selvsagt fordi tyske skoger ikke på samme måte bugner av blåbær som våre norske (og det er alltid artig å observere hvor store øyne kontinentaleuropeere får når de for første gang opplever en norsk blåbærskog!). Den typiske oppskriften på Heidelbeercreme på kontinentet inkluderer da også dypfryste blåbær fra super’n. Og det blir jo ikke det samme!

Så selv om det er vanskelig for oss å forestille oss det, så er blåbærlynget som dekker halve landet en aldri så liten luksus. En gratis luksus, til og med. Og har du med flittige barnehender på tur, er det sågar en luksus man ikke må jobbe for. For akkurat når det gjelder blåbærplukking, så er barnearbeid nemlig fullstendig sosialt akseptert her til lands!

For tyskere, østerrikere og sveitsere er Heidelbeercreme altså en ekstra god og spesiell dessert. For oss er det blåbærene som kun står der og venter på å bli plukket, hvis vi gidder.

Og med denne oppskriften blir blåbærene noe spesielt, også når vi er på tur i skog og mark. Kanskje som dessert etter en nydratt og nygrillet ørret? Eller etter kotelettene på engangsgrillen? Eller rett og slett som en deilig liten forfriskning midt i blåbærplukkingen!

 

 

2017.31.07_Heidelbeercreme_VM_005

 

 

Oppskrift

Ingredienser
500 g/ml nyplukkede blåbær
150 g/ml crème fraîche ELLER kvarg/kesam
200 g/ml naturell jogurt
1 sitron
5-8 ss sukker eller melis
EVT. 1-2 ts vaniljesukker

 

Utstyr
1 spann til bærplukking
Sitronpresse
1 spiseskje
1 gaffel
1 kniv
1 bolle
EVT noe som duger som dessertglass
Teskjeer (til å spise)

 

Fremgangsmåte

2017.31.07_Heidelbeercreme_VM_010

Legg til side rundt en firedel av de peneste bærene. De andre bærene has i bollen og knuses og røres ut med 2 ss sukker og saften av en sitron. Bruk gaffelen og knus etter beste evne.

 

2017.31.07_Heidelbeercreme_VM_016

Rør nå inn crème fraîche, jogurt og resten av sukkeret (smak til!), samt eventuelt vaniljesukker. Bland også inn de fleste resterende, hele bærene, men spar noen.

 

2017.31.07_Heidelbeercreme_VM_019

Fyll i eventuelle dessertglass, eller server rett fra miksebollen. Strø over noen pene bær helt til slutt, som pynt. Nyt luksusen av bugnende bærskoger!

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no