Ika lolo: Fyldig fijiansk fiskesuppe

Kategorier: Fisk og skalldyr, Supper | 0

2017.07.07_Ika_lolo_VM_053

Ika lolo er en av de enkleste og mest smakfulle fiskesuppene vi kan lage. Dette er hverdagsmat på Fiji og andre stillehavsøyer og egner seg ekstra godt som turmat. Særlig dersom du er ved kysten og nettopp har trukket fersk kveite eller lysing!

Fisk og kokosmelk: Det er det nesten litt for forutsigbare svaret på spørsmålet “hva spiser de på Fiji?”. Om det er en god kombinasjon? Ja, nydelig! Men et par fijianske triks må man kunne for at fiskesuppen ika lolo skal bli ekstra god. Ingefær, chili, sitron og fersk koriander, for eksempel.

Og så trenger vi et par ekstra triks for å veie opp for at vi ikke er på Fiji. Der skal nemlig hovedingrediensen kokosmelk være ferskpresset. Vår “norske” kokosmelk kommer derimot med bokssmak. Dette løser vi med noen minutters fosskoking før fisken has i!

Fisk og kokosmelk er en favorittkombinasjon i tropene, og særlig i Stillehavet. Men den fungerer best med en litt smakssterk fisk, altså en halvfeit hvitfisk.

Det ekstra turvennlige ved fiskesuppen ika lolo er at den ikke baserer seg på en fiskekraft. Basisen er kokosmelk og vann, samt den litt smakssterke fisken. Dermed blir prosessen ekstra enkel å gjennomføre i det fri. Eneste “ekstrautstyr” du trenger, er noe for å presse sitronsaft.

Hvilken type fisk? Mahi-mahi, så klart!

Neida! Den tropiske stillehavsfisken mahi-mahi er det typiske en fijianer ville brukt i denne suppen. Mahi-mahi er en fast, halvfeit hvitfisk, og den beste erstatningen fra Nord-Atlanteren ville vært litt kveite og litt lysing. Men du kan i grunn bruke all slags hvitfisk til denne eksotiske suppen, og aller helst en fisk som er litt fast, smakssterk og intens.

Dersom du først og fremst har fått torsk og sei på kroken, er ika lolo ikke et førstevalg (nettopp fordi den ikke baserer på en fiskekraft). Du trenger i så fall noe feitere fisk som “base”, men kan svært godt fylle på med ekstra torsk, sei eller annen mild fisk de siste 5-7 minuttene.

Fiskesuppen på bildene nedenfor er laget på kveite. Egenhendig trukket ut av fiskebutikken! Det er nemlig lov, det også, selv på Fiji.

 

 

2017.07.07_Ika_lolo_VM_004

 

 

Oppskrift

Ingredienser
1 ss kokosfett ELLER nøytral olje
2 løk
2 ss fersk ingefær
½-1 rød chili
400 ml kokosmelk
6-700 ml vann
1½ ts salt
6-800 g halvfeit hvitfisk (gjerne kveite eller lysing)
Saften av 1 sitron
Litt hvit pepper

Garnityr og tilbehør
1-2 vårløk
1 håndfull korianderblader
½ sitron
Lyst brød

 

Utstyr
Fiskeutstyr og fiskehell
Primus eller det du trenger til et bål
1 god kniv
1 teskje (til å skrelle ingefæren)
1 fjøl
1 gryte
Spiseskjeer
1 sitronpresse ELLER ekstra sterke never

 

Fremgangsmåte

2017.07.07_Ika_lolo_VM_012

Fileter fisken og kutt den i store, pene biter. Skrell og finhakk ingefæren. Kutt chilien i tynne ringer eller hakk den. Hakk løken. Press saften ut av én sitron.

Den andre sitronen skal skjæres i tynne skiver, og brukes som garnityr sammen med vårløk kuttet i ringer og korianderblader.

 

2017.07.07_Ika_lolo_VM_026

Varm en stor nok gryte med kokosfettet eller den nøytrale matoljen. Stek opp løken, ingefæren og chilien svært lett. Ikke svi eller brun dem! Slukk med kokosmelken. Fosskok denne i 3 minutter og hell i vann og salt. Det er viktig med en skikkelig fosskoking av kokosmelken for å bli kvitt “bokssmaken”. Kok opp igjen.

 

2017.07.07_Ika_lolo_VM_033

Ha nå i fiskebitene og sitronsaften. Fisken skal trekke i 15 minutter. Påse at det ikke koker (for sterkt)! Når ferdig, smak til med hvit pepper og salt.

 

2017.07.07_Ika_lolo_VM_041

Da er suppen serveringsklar! Strø over hakket vårløk, koriander og noen pene sitronskiver. Ved siden av smaker det godt med lyst brød, type baguette, men det er langt fra nødvendig med brød.

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no