Mousse aux framboises: Fransk bringebærmousse (ekspressversjon)

Kategorier: Desserter | 0

2017.31.07_Mousse_aux_framboises_VM_032

Bringebærmousse er, ved siden av bringebærterte, franskmennenes yndlingsoppskrift med bringebær. Egentlig må en mousse stå 4-5 timer i kjøleskapet, men vi har en enklere fransk “jukseoppskrift” på lur. En som du fint kan lage på tur, helt uten komfyr og kjøleskap.

En ekte fransk mousse trenger gelatin, et oppkok og deretter kjøling i dessertglass, typisk i 4-5 timer. Og en mousse aux framboises skal i tillegg helst ha en god del crème fraîche eller pisket fløte, og aller helst litt ekte vanilje. Enkelt og greit hjemme på kjøkkenet, men ganske uoverkommelig ute på tur.

Også franskmenn vet å “jukse litt” på kjøkkenet. Du finner drøssevis av oppskrifter på en “enkel og rask” mousse aux framboises på nettet i Frankrike. Og det er særlig kokingen og de 4-5 timene i kjøleskapet folk vil slippe. Om da en stjernekokk sier at “jammen, dette er jo ikke en mousse“, sier man ydmykt “nei, nei”, men tenker sitt om teori og praksis i et liv utenfor michelinstjerneverden.

Franskmenn er i det hele tatt mye mer avslappede og fleksible på kjøkkenet enn klisjeene skal ha det til. Improviserte retter og sånn-cirka-kreasjoner er like vanlig som her til lands. Og en “fasit” på hvordan den ene eller andre retten skal være, er heller ikke franskmenn glade i å bli konfrontert med.

Men én ting er vel sant, når vi snakker franske kjøkkenklisjeer: Det er større bevissthet om råvarenes kvalitet. Jean-Pierre og Francine kjøper som regel også den rimeligste koteletten – men ikke alltid, og det er fortsatt et vesentlig større marked for gourmetmat, kvalitetsmat og lokalmat i Frankrike.

Da er det godt å vite at de aller beste råvarene for å lage en fransk juksemousse, de finner vi ute i norsk natur! Norske villbringebær, som har fått modne på lange sommerdager med 20 timers sol. De er smakssterke og lekre, og de slår et hvilket som helst hagebringebær fra supermarkedets fryser eller ferskvaredisk.

Og dette er faktisk luksus, selv i Frankrike! Framboises, eller bringebær, er blant den mest ettertraktede frukten der til lands. De dyrkes særlig i Savoie, og som du sikkert kan tenke deg, går bringebær fra Savoie og Haute Savoie for å være “de aller beste på markedet”. Skjønt, villbringebær går for å være enda et hakk bedre. Og mellom oss: Norske villbringebær tar kaka!

Så da blir det bare naturlig å kombinere det beste av det beste, i god fransk tradisjon: Norske villbringebær som nettopp er blitt plukket nede i krattet, sammen med en oppskrift fra gourmetsentralen Frankrike. Og det hele under en herlig norsk sommerhimmel!

Tips: Det er to små utfordringer med denne oppskriften. Det ene er pisking av krem, som kan være småplundrete ute i det fri (men langt fra umulig!). Dette kan løses med krem “på sprayboks”, som sparer en del jobb. Den andre utfordringen er at en bringebærmousse er best når den er kald. Og siden vi skal klare oss uten kjøleskap, er trikset å bruke mest mulig kalde ingredienser (fløte, etc.) og redskap. Kjøl gjerne redskap, bær (i en pose) og andre ingredienser i et tjern før du går i gang.

 

 

2017.31.07_Mousse_aux_framboises_VM_005

 

 

Oppskrift

Ingredienser
4-500 g/ml nyplukkede bringebær
10-12 ss (120-150 g) sukker ELLER melis
2-3 ss crème fraîche
Vanilje (1 ss vaniljesukker eller ekte vanilje) ELLER blomsterknopper av mjødurt
3-400 g/ml (kald) pisket fløte

 

Utstyr
1 sil (ikke altfor finmasket)
1 spiseskje
1-2 boller (2, dersom du pisker kremen for hånd)
EVT. 1 visp
EVT. 1 slikkepott
EVT. noe som duger som dessertglass
Teskjeer (til å spise)

 

Fremgangsmåte

2017.31.07_Mousse_aux_framboises_VM_008

Legg til side rundt 10-25 av de peneste bærene. De andre bærene has i silen og knuses med skjeen eller slikkepotten, slik at saften og fruktkjøttet renner i bollen. Dette kan ta litt tid!

 

2017.31.07_Mousse_aux_framboises_VM_014

I bollen mikses bringebærsaften med sukker (eller melis), vanilje (eller mjødurt) og noen skjeer crème fraîche. Rør godt, og påse at sukkeret løses opp.

NB: Dersom du skal ha i pisket krem som er forhåndssukret, bruk kun 5-8 ss sukker/melis, og ikke antallet oppgitt i oppskriften. Smak senere til med sukker.

 

2017.31.07_Mousse_aux_framboises_VM_016

Nå skal vi ha i pisket krem: Visp kremfløte for hånd, eller bruk ferdig “kjøpekrem”. Rør denne kremen forsiktig innunder bringebærsirupen. Du kan også røre innunder noen hele, pene bær.

 

2017.31.07_Mousse_aux_framboises_VM_024

Fyll i eventuelle dessertglass, eller server rett fra miksebollen. Pynt med noen ekstra pene bær helt til slutt.

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no