Har du fått torsk på kroken og vil lage en enkel og deilig spansk bacalaorett i fjæra? Eller har du med den en pose frossentorsk eller klippfisk ut i marka? Bacalao, slik den lages i Murcia i Sør-Spania, er både nydelig og enkel nok til å tilberede i det fri!
Det er jo litt artig at spanjolene og portugiserne har mange flere oppskrifter på norsk torsk enn det vi har her hjemme. De fleste er basert på klippfisk, men bacalao (spansk) og bacalhau (portugisisk) betyr verken mer eller mindre enn “torsk”, så mange av rettene åpner for bruk av både fersk og tørket torsk.
I Murcia, helst sørøst i Spania, har de én av disse herlige bacalaorettene, som man også kan bruke fersk torsk til. Bacalao med sausen pisto, nemlig. Og hva kan vel bli bedre enn en helt nytrukket torsk til denne spanske oppskriften? Da blir bacalaoen kanskje til og med mer smakfull enn i opphavslandet Spania!
Det vil si … du vil se at vi, i god norsk tradisjon, “har jukset litt”. Vi har brukt frossen torsk i stedet for nytrukket fjordtorsk. Det er rett og slett i mangel av saltvann i nærområdet… Godt blir det likevel, så dette er også realistisk turmat for oss som ikke bor ved kysten eller tilbringer ferien der. Og for deg som er på lengre tur i fjellet og skal slå leir et par dager: Ta med klippfisk (NB: Den som trenger kortest utvanningstid!), og lag denne bacalaoretten! Klippfisk veier lite og tåler langtransport.
De mest typiske spanske og portugisiske bacalaorettene skal ha tomat og paprika. Bokstomat (som jo kun er laget av tomat) gjør egentlig veldig godt nytten til en tomatbasert saus, og er transportvennlig. Paprikaen er det litt verre med, og den bør være fersk i en god bacalao. Tørket paprika har en helt annen (men like god) smak, som til dels kan brukes som erstatning.
Og så var det sherryskvetten! Den er prikken over i-en i denne oppskriften fra Murcia. Men mange andre bacalaooppskrifter bruker en skvett hvitvin. Og til nettopp denne oppskriften kan du også bruke en (mindre) skvett kraftig, rød eddik (sherryeddik er da best).
I Spania er fersk torsk ikke på noen måte turmat. Det er både på grunn av klimaet og fordi gryteaktige retter i liten grad tilberedes på tur. Utendørs står grillen i fokus, eller paellagassbrenneren. Vi som har både primus og turgryter, derimot, vil finne bacalao con pisto en av de lettere delikatessene å lage på tur. Dersom fiskelykken står oss bi!
Og i det heldige møtet mellom Spania og Norge, er bacalaoen kanskje et av de beste resultatene. En deilig spansk oppskrift med fersk norsk torsk, tilberedt under en deilig norsk sommerhimmel: Et snev av fjord, flamenco og midnattsol, og hva kan vi ønske mer?
Oppskrift
Ingredienser
6-800 g fersk/frossen torskefilet
4+4 ss god olivenolje
1 løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
EVT. 50 ml rød sherry ELLER litt hvitvin ELLER litt sherryeddik
400 g/ml hakket bokstomat
1 ss paprikapulver
1 ts salt
Litt chilipulver ELLER pepper
Tilbehør
Lyst brød
EVT. litt fersk bladpersille
Utstyr
Primus ELLER det du trenger for å lage bål
1 fjøl
1 god kniv
1 sleiv
1 spiseskje
1 bred kjele/panne (størst mulig)
Lokk til pannen ELLER aluminiumsfolie
Fremgangsmåte
Sløy torsken og fileter den – eller tin frossentorsken. Hakk løk og paprika i små terninger. Varm en bred panne med 3-5 ss olivenolje og stek grønnsakene på middels varme i 10-15 minutter. Slukk med sherry, hvitvin eller litt eddikvann og bruk væsken til å skrape ren pannebunnen.
Rør inn paprikapulveret og tomatene og stek i rundt 10 minutter til på middels varme (føy til vann ved behov). Smak til pistoen (sausen) med salt.
Legg nå torsken oppå pistoen og strø over litt salt, noen skjeer extra virgen olivenolje og eventuelt litt ekstra paprikapulver. Dekk til med lokk (eller aluminiumsfolie) og la trekke på beskjeden varme i 7-10 minutter, alt etter tykkelsen på filetene. Forbered samtidig brødet. (NB: Bruker du oppbløtt klippfisk, vil den trenge litt lenger koketid).
Når torsken er ferdig, strøs gjerne litt fersk persille (eller strandløk, hvis for hånden) over, og litt mer extra virgen olivenolje. Server varmt, gjerne i pannen. Bruk brødet til å “slikke opp” sausen med.
Tekst og foto: Pablo Gracia og Rainer Chr Hennig, Verdensmat.no