Kikerter med spinat er kraftig hverdagsmat i Spania, men også en rett som er veldig godt egnet til å lage ute, på tur. Smaksrik og mettende er det også, slik husmannskosten gjerne er.
Faktisk er dette mer restemat enn turmat i Spania. Man lager gjerne garbanzos con espinacas (kikerter med spinat) når man har rester av spekemat, klippfisk eller pølser liggende. Mest typisk er kikertene kanskje med rester av bacalao, altså torsk (og da helst klippfisk), eller med spekeskinkerester.
Spekeskinkevarianten er for øvrig ganske typisk vårmat. Det er rett og slett fordi svært mange spanske familier kjøper en hel spekeskinke (med bein, klov og alt) til jul. Og mot våren begynner restene å bli litt tørre og må brukes opp. Da kommer gjerne kikertene og spinaten frem!
Her i Norge er det mye spekemat som passer. Rimelige spekekalker fra super’n er ypperlige. Og er det ønske om halal eller koscher mat, er det en annen norsk vri som passer helt ypperlig, nemlig fenalår. Kikerter med spinat og fenalårrester er faktisk blant de aller mest smakfulle variantene av denne retten! Men alt av spekemat fungerer egentlig godt, inkludert spanske chorizopølser (som ikke er halal/koscher!).
Garbanzos con espinacas er som sagt ikke turmat i Spania. Det er faktisk svært lite som kan karakteriseres som turmat i Spania, kanskje med unntak av paella, som nesten alltid lages i friluft og helst når en større gjeng er på tur eller i festlig lag i nærområdet. Men paellaen er til gjengjeld så gjennomorganisert at den digre gassbrenneren gjerne kjøres til åstedet i bil.
Vanlig spansk turmat er like enkel som norsk. Det går i pølser (fete og ofte krydrede), ferskt eller marinert kjøtt, burgere og kylling, kjøtt eller grønnsaker på grillspyd – der alt tilberedes på en enkel grill. Og minst like vanlig er det og ha med seg en del ferdige retter hjemmefra, særlig en stor og saftig tortilla de patatas (potetomelett).
Primus, gryter og litt mer avansert turutstyr er (med unntak av paellautstyr) veldig uvanlig i spanske husholdninger. Og derfor vil også få spanjoler komme på ideen med å lage kikerter med spinat ute i det fri. For oss som har turkjeler og primus eller en grillrist er imidlertid garbanzos con espinacas en ypperlig idé til turmat: Enkelt. Mettende. Deilig!
Tips til innkjøp: Kikerter på boks eller glass får du nå også kjøpt i flere norske supermarkedkjeder. Når det gjelder spinaten: Har du valget, kjøp heller bunter med grov spinat enn såkalt “babyspinat” (som har lite smak). Når det gjelder spekematen, er kvaliteten mindre viktig, da den likevel skal kokes/stekes. Spekeskalker og halvveis inntørket spekemat holder lenge!
Langtur?
Dette er for øvrig også ypperlig turmat for deg som er på langtur. I så fall tar du med tørkede kikerter, som ikke veier all verden, samt bytter ut spinaten med brennesler (200-250 g holder) og tomatene med tomatpuré. Husk i så fall å legge kikertene i rikelig vann over natten. Neste dag kokes kikertene først i 30-40 minutter i nytt, lettsaltet vann, sammen med laurbærbladene. Ta i så fall vare på kraften og ha noe av den i gryteretten mot slutten.
Oppskrift
Ingredienser
4-500 g hermetiserte kikerter (avsilt vekt)
2 laurbærblader
3-400 g fersk spinat
150-200 g spekekjøtt i terninger (spekeskinke, fenalår, e.l.)
4-6 hvitløkbåter
1 løk
2 tomater
Salt
1 ts pepper (gjerne grovmalt)
4-5 ss god olivenolje
Bilag
Lyst brød
Utstyr
Primus ELLER det du trenger for et bål
1 stor fjøl (gjerne 2)
1 god kniv (gjerne 2)
1 sleiv
1 gryte
EVT. boksåpner
Fremgangsmåte
Hakk hvitløk. Skjær løken i tynne skiver. Hakk tomater. Kutt spekekjøttet i terninger eller remser på maksimum 1 cm. Skyll og grovhakk spinaten til sist. Ha noe av oljen i gryten. Stek løken, kjøttet og hvitløken på middels varme i 10-12 minutter. Ha så i tomatene, laurbærbladene og noe av pepperen, og stek i 5-10 minutter til.
Hell nå i kikertene, gjerne med laken fra boksen(e) eller glasset. Hell også i 3-400 ml vann, litt av gangen, og ha mer vann stående for å regulere væskebeholdning og konsistens. Kok i 4-5 minutter før også den grovhakkede spinaten has i (litt av gangen, så den får “satt seg”). Rør godt inn. Påse at det er nok væske. La småkoke i 5-10 minutter.
Når gryten er ferdigkokt, smak til med salt og pepper (mye pepper passer godt til denne retten). Vurder mer væske (alt fra suppe- til grytekonsistens er vanlig). Hell også over et par skjeer ekstra god olivenolje. Server rykende varmt, helst med litt ferskt brød ved siden av.
Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no