Poulpe au coco: Blekksprut i kokosmelk fra Komorene

Kategorier: Fisk og skalldyr, Gryteretter | 0

2017.05.28_Poulpe_au_coco_VM_043

Komorene er en tropisk øystat i Indiahavet, utenfor Øst-Afrika. En jevn strøm av uro har ført til utebliende turisme og til at landets deilige kjøkken er nærmest ukjent i resten av verden. En av klassikerne fra øyriket er blekksprut i kokosmelk, som både er enkelt å lage og helt nydelig!

Retten heter pwedza ya nadzi på komorisk, som er et språk nært beslektet med swahili. Den er særlig kjent og populær på den komoriske øya Mayotte, som faktisk er fransk og fullverdig del av EU (selv om resten av Komorene ikke anerkjenner denne faktiske situasjonen).

Kjøkkenet på Komorene er kjempespennende. Innflytelsen fra Øst-Afrika er klar, og øyene sto tidligere i kontakt med Zanzibar. Derigjennom ble det også en indirekte arabisk, iransk og indisk innflytelse i matveien. Men minst like sterk er den kreolske innflytelsen fra de mer kjente naboøystatene Seychellene og Mauritius, der også en viss fransk tøtsj har gjort seg gjeldende.

På tross av alle disse impulsene fra nær og fjern er matretter fra Komorene først og fremst enkle (ikke ulikt mer kjente matnasjoner). Det er få ingredienser, lett tilberedning som gjerne foregår i friluft over åpen ild og lite dilldall i form av pynt, fjas og finesse. Et flott sted å finne ideer til turmat, med andre ord!

Poulpe au coco er trolig en avart av den mer vanlige og kjente poulet au coco, altså kylling i kokossaus, som er en av signalrettene på Komorene. Men retten er også klart i slekt med blekksprutcurry fra Seychellene, som lages i kokosmelk men bruker masse krydder. Lignende blekksprutcurries lages på alle naboøyene.

Dette er med andre ord basisvarianten av blekksprut i kokos, og i denne regionen lages den kun slik på Komorene. “Basisvariant” er noe vi er glad i når vi skal koke utendørs. Og dette er faktisk en av de aller enkleste rettene med åttearmet blekksprut du kan lage. Den passer altså også godt for blekksprutnoviser!

Tips til innkjøp: Det er flere typer blekksprut, og disse har svært forskjellige egenskaper på kjøkkenet. Det er derfor viktig at du får tak i riktig type. Du skal ha åttearmet blekksprut, slik det heter på norsk (ikke akkar!). På engelsk heter dette octopus, på fransk poulpe og på spansk pulpo.

Notér disse utenlandske navnene! Du finner nemlig sjeldent blekksprut merket på norsk, og du finner åttearmet blekksprut nesten utelukkende frossen og i innvandrerbutikker (særlig asiatiske). Men den er i hvert fall som regel rimelig!

Utover det å finne åttearmet blekksprut, er det kun to mindre utfordringer med denne retten: Har du ikke renset blekksprut før, er det best at du gjør dette hjemme på eget kjøkken første gang. Og du trenger en løsning for å koke opp to gryter (blekksprut pluss ris) på én gang. Men egentlig er dette veldig enkel, god og grei turmat!

 

 

2017.05.28_Poulpe_au_coco_VM_002

 

 

Oppskrift

Ingredienser
1 kg rå, åttearmet blekksprut (“octopus”)
1 boks kokosmelk
1-2 løk
1-2 ts kurkuma (gurkemeie) ELLER ½ ts safran
1-2 ts nymalt, svart pepper
Ca. ¾ ts salt

Bilag
Ris (2 porsjonsposer ELLER 100 ml per person)
HELST 1-2 vårløk som grønt alibi

 

Utstyr
Det du trenger for et langvarig bål
Rist til bålet eller anretning for å henge gryter
2 gryter (1 av disse med lokk)
1 sleiv
1 kniv
1 fjøl
1 teskje
EVT. boksåpner

 

Fremgangsmåte

2017.05.28_Poulpe_au_coco_VM_005

Er du ikke så blekksprutvandt, anbefales du å rense og kutte de tinte bløtdyrene hjemme på eget kjøkken. Begynn med å presse ut munnen og munnbeinet (med en eller to fingre innenfra). Det skal ikke være igjen noe hardt. Fjern også partiet rundt øynene. Skyll så blekkspruten godt, også innsiden av skrotten. Kutt nå blekkspruten i ekstra store gaffelbiter (merk at de vil krympe til om lag halvparten ved koking). Også løken kan like godt hakkes hjemme. Får du kapasitetsproblemer over flammen ute, vurder også å forkoke risen hjemme.

Er du uredd blekkspruten eller har erfaring, er det kanskje greiest å gjøre dette ute. Da kan de fortsatt frosne bløtdyrene også transporteres litt lengre. NB: Husk at dette er skalldyr som ikke har godt av å være tint for lenge før de varmebehandles!

 

2017.05.28_Poulpe_au_coco_VM_012

Fyr opp bål eller primus. Sett på en gryte med kokosmelken og få denne til å fosskoke. Hell så i blekksprutbitene – litt av gangen, slik at væsken hele tiden holder seg kokende! Ha så i løken, safran (eller gurkemeie), pepper og litt salt (forsiktig!). Kok videre på middels varme, uten lokk.

 

2017.05.28_Poulpe_au_coco_VM_021

Det hele skal koke i rundt 45 minutter, uten lokk. Rør av og til, særlig mot slutten. Det hele er ferdig når væsken begynner å bli rimelig tykk og mye av væsken har fordampet. Men blekkspruten trenger minst 30-35 minutters koketid for å mørnes, så fyll på med litt vann dersom nødvendig.

Husk også å sette på ris 10-15 minutter før blekkspruten blir klar (følg pakkens anvisning). Og husk å smake til blekkspruten med salt og pepper.

 

2017.05.28_Poulpe_au_coco_VM_035

Server varmt, sammen med risen. På Komorene er det egentlig ingen tradisjon for å pynte maten med noe grønt, og både persille og vårløk brukes sjelden på øyene. Likevel anbefaler vi særlig noe hakket vårløk til nettopp denne retten.

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no