Morir soñando: Farlig god sommerdrikk fra Den dominikanske republikk

Kategorier: Desserter, Snacks | 0

2017.05.27_Morir_sonyando_VM_031

Denne karibiske sommerdrikken er det “verdt å dø for”, skal man tro folk fra Den dominikanske republikk. Morir soñando, eller “å dø mens man drømmer”, er da også en skikkelig dagdrøm av en drikke på en varm og solrik sommerdag. På terrassen, balkongen, i parken, eller på tur.

Egentlig er dette en veldig enkel idé og et uspektakulært konsept. Det er stort sett snakk om masse ferskpressede appelsiner, sukret kondensmelk og isbiter.

Tilsynelatende uspektakulært. For dette er en sommerdrikk som slår an hos gammel og ung. Et skikkelig høydepunkt for barna, men også en ekte nytelse for alle de andre generasjonene.

I Den dominikanske republikk, en herlig karibisk og latinsk øystat, er morir soñando en helårsdrikk. Det regnes faktisk som selve nasjonaldrikken, og det er et utall myter forbundet med den. Mens morir soñando har vært en appelsindrikk i de anslagsvis 100 årene den har eksistert, har det forlengst dukket opp varianter med sitron, stjernefrukt, pasjonsfrukt, graviola (guanábana) eller andre sursøte frukter.

Det som gjør dette til en karibisk og tropisk drikk, i motsetning til noe vi ville funnet på her i Europa, er bruken av kondensmelk. I tropisk klima har dette lenge vært det eneste realistiske melkeproduktet å omsette. Og kondensmelk har sin egen smak og konsistens som gjør den til en særegen hovedingrediens i desserter, matretter og drikker i de fleste tropiske land.

I Den dominikanske republikk hører en morir soñando med til enhver familieutflukt. Nå får man stort sett kjøpt denne drikken hvor som helst i landet, men mor og far er også i stand til å lage den selv, selv når de er på tur.

Som turdrikke er det én stor utfordring med morir soñando. Det er temperaturen. Den må nemlig være iskald og inneholde isbiter eller slusj. Væskene må faktisk være godt nedkjølte for at melk og appelsinsaft ikke skal skilles. Og det er særlig melken som må være kald, ellers går det dårlig å blande de to væskene.

Det betyr: Kjøl appelsiner, boksen med kondensmelk, glass/beger og utstyr i god tid før du skal på tur eller ut i parken. Og transporter ingredienser og utstyr i kjølebag, sammen med en god porsjon isbiter. Det sier seg selv at morir soñando ikke er egnet for langtur …

Tips til innkjøp: Kjøp helst ferdigsukret kondensmelk (engelsk condensed milk er sukret), noe som finnes i alle innvandrerbutikker og noen velassorterte supermarkeder. Eventuelt kan du bruke Vikingmelk, men da må du røre inn rundt 3-5 ss sukker i denne før du blander med de andre ingrediensene.

 

 

2017.05.27_Morir_sonyando_VM_004

 

 

Oppskrift

Ingredienser
400 g sukret kondensmelk
500 ml ferskpresset appelsinsaft (ca. 5-7 appelsiner)
Rikelig med isbiter

 

Utstyr
Kjølebag
Appelsinpresser
Kniv
Fjøl
Et par robuste fryseposer
Spiseskje eller rørepinne
Glass eller drikkebeger

 

Fremgangsmåte

2017.05.27_Morir_sonyando_VM_008

Kvelden før, eller mange timer før: Kjøl appelsiner og kondensmelk skikkelig i kjøleskapet. Glass og alt utstyr pakker du gjerne i fryseren, slik at de tjener som ekstra kjølelementer. Pakk alt av ingredienser og utstyr i kjølebagen kort tid før du skal på tur og isoler godt.

Når drikken skal tilberedes, begynn med å presse saften ut av appelsinene. Hell gjerne saften i en frysepose slik at du kan holde den kjølig ved siden av isbitene. Dette kan for øvrig også godt gjøres hjemme, på eget kjøkken.

 

2017.05.27_Morir_sonyando_VM_012

Nå skal ting helst gå litt raskt: Ha godt med (små eller lett knuste) isbiter i glassene. Hell kald kondensmelk til ca. halvveis i glasset (inkl. isbitene). Rør.

 

2017.05.27_Morir_sonyando_VM_018

Hell i appelsinjuicen under grundig omrøring.

 

2016.05.10_Morir_sonyando_VM_043

Server straks. Og unngå helst å dagdrømme om palmesus og sånn mens du drikker. Man vet jo aldri!

 

Tekst og foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no